Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συντηρούν το θέμα των μέτρων

Το θέμα της επιβολής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία μιλούσαν για αύξηση των έμμεσων φόρων. Οι σιβυλλικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας χτες, μπορούν και να ερμηνευτούν και σαν έμμεση επιβεβαίωση. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με μετατάξεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 8% στο 18%, αλλά και την αύξηση των ειδικών φόρων σε οινοπνευματώδη, καπνό, αλλά και στα πετρελαιοειδή. Οι αυξήσεις των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή, θα γίνουν ούτως ή άλλως δεδομένου ότι έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αύξηση των κατωτάτων ορίων φόρου, σταδιακά από το 2006 έως το 2009. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τη φορολογία καυσίμων και στην Ελλάδα, η οποία - σε απόλυτα μεγέθη - διατηρεί τους φόρους πετρελαιοειδών κοντά στα υφιστάμενα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ, τα οποία μεταβάλλονται αυξητικά.

Σε σχετική ερώτηση, αν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει την έμμεση φορολογία, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, περιορίστηκε χτες να δηλώσει πως «...στόχος είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με βάση όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα. Η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή». Τεχνηέντως, ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, δεδομένου ότι η επιβολή μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορά το 2005, όπου και περιόρισε την απάντησή του, αλλά το 2006, για το οποίο δεν είπε το παραμικρό. Οπως έχει γράψει κατ' επανάληψη ο «Ρ», η κυβέρνηση προωθεί σκληρό πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει πανσπερμία παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και νέα φορολογικά μέτρα.

Προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας είχε συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ.Σιούφα, όπου και συζήτησαν θέματα υλοποίησης του νέου αναπτυξιακού νόμου, με τον οποίο ως γνωστό η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ακόμη πιο γενναιόδωρα τα κάθε είδους προνόμια (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ.) προς το μεγάλο κεφάλαιο, που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και άλλα παρόμοια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα, σύντομα θα υπογραφούν και θα δημοσιοποιηθούν 8 κοινές υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να υποβάλλουν αιτήσεις για πριμοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με τα «βελτιωμένα» κίνητρα του νέου νόμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλα «θα» για την καταπολέμησή της! (2008-07-25 00:00:00.0)
Φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα (2006-01-28 00:00:00.0)
Σε ...αυτοπροστασία καλεί η κυβέρνηση (2005-09-03 00:00:00.0)
Μέτρα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (2005-03-30 00:00:00.0)
Συνέχεια αντιλαϊκών σεναρίων (2004-09-21 00:00:00.0)
Αυξήσεις μέχρι 5% για φέτος (2004-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ