Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
62 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
Αστρο φωτεινό για τη νεολαία

Εξήντα δύο χρόνια, μετά από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της θρυλικής ΕΠΟΝ, της οργάνωσης που συσπείρωσε στους κόλπους της τον ανθό της πατρίδας, τα νιάτα όλης της Ελλάδας ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τα οράματά της παραμένουν ζωντανά και ανεξίτηλα, φάρος φωτεινός για το μέλλον. Εξήντα δύο χρόνια, ακριβώς στις 23 Φλεβάρη του 1943 που πάρθηκε η ιστορική απόφαση για την ίδρυση της ενιαιομετωπικής οργάνωσης της νεολαίας μας - από 10 νεολαιίστικες οργανώσεις, κι ανάμεσά τους η θρυλική ΟΚΝΕ - η πολύπλευρη αντιστασιακή, μορφωτική, ψυχαγωγική κλπ. δράση της ΕΠΟΝ, παραμένει άστρο φωτεινό, οδηγός για δράση. Οι σελίδες άφθαστου ηρωισμού που έγραψε η ΕΠΟΝ στον τιτάνιο αγώνα του λαού μας με το ΕΑΜ, συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο της νεολαίας της πατρίδας μας. Ιστορικός κληρονόμος αυτής της πλούσιας παρακαταθήκης, σήμερα, είναι η ΚΝΕ που αγωνίζεται να συσπειρώσει τη νεολαία στον αγώνα για πανανθρώπινα ιδανικά και οράματα, για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της νεολαίας, για δημόσια δωρεάν Παιδεία και μόρφωση, για ένα ευτυχισμένο σοσιαλιστικό μέλλον όπου όλα τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της νεολαίας θα μπορούν να ικανοποιηθούν.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

-- Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να πάρουν μέρος στην κατάθεση στεφανιών, σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Και θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφανιού στη γωνιά Πανεπιστημίου και Ομήρου στον τόπο που σκοτώθηκαν από τους κατακτητές οι ΕΠΟΝίτισσες Π. Σταθοπούλου και Κ. Λίλη και ο ΕΠΟΝίτης Θ. Χατζηθωμάς. Επίσης, στις 12.30, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αναμνηστική πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των ΕΠΟΝιτών φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

-- Την Παρασκευή 25/2/2005, ώρα 5 μ.μ., θα γίνει γιορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία του Συνδέσμου(Δουκίσσης Πλακεντίας 3 - Αμπελόκηποι).

-- Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην παραλία Θεσσαλονίκης.

-- Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, σήμερα, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος), εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια της ΕΠΟΝ.

-- Το παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ, σήμερα, στις 4 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

- Η Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 62 χρόνια της ΕΠΟΝ, το Σάββατο 26/2, στις 6μ.μ., στη Φοιτητική Εστία (Πατησίων 281). Στην εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορωδία, θεατρικό, απαγγελίες ποιημάτων, μαρτυρίες ΕΠΟΝιτών, έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλίων.

-- Η ΠΕΑΕΑ Αγρινίου πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια της ΕΠΟΝ, το Σάββατο 26.2.2005, και ώρα 8 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.

Η ΠΕΑΦΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 62 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943, διοργανώνει την Κυριακή 27 Φλεβάρη και ώρα 5-9 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Προσκλήσεις: Πειραιώς 6, 4ος όροφος στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, τηλ: 210.5225.497, ανοιχτά από 21/2/05 ώρες 10-12μ. και 6-7.30 μ.μ. καθημερινά. Επίσης, από τα καταστήματα: Αργυρής και Λυκούργου Τσιρίκου (Βερανζέρου 5 στη στοά, τηλ: 210.3835.927, εργάσιμες μέρες και ώρες). Τέλος, από την Ταμία της ΠΕΑΦΕ, Ευγενία Ακριτίδου, στα τηλέφωνα: 210.2580.033, 210.2818.180 και κιν. 697.2057.731.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ