Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΕ - ΟΤΕ
Πλήρης αποδοχή των αντεργατικών σχεδιασμών

Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του προσωπικού συμφώνησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ

Στην πλήρη αποδοχή των αντεργατικών προτάσεων της διοίκησης του ΟΤΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ προχώρησε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), ολοκληρώνοντας τον πολυήμερο «κοινωνικό διάλογό» τους. Η υπογραφή της συμφωνίας από τα δύο μέρη αναμένεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την τεράστια μείωση του προσωπικού, μέσω προγράμματος «εθελούσιας» εξόδου και την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση της μονιμότητας. Ολα αυτά για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αύξηση της κερδοφορίας.

Η συμφωνία στοχεύει στη μείωση του προσωπικού κατά 6.200 άτομα (τουλάχιστον 4.000) μέσα σε ένα χρόνο από τώρα. Μία από τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αναγνώριση πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και για αυτό τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με την κυβέρνηση. Το πρώτο άμεσο όφελος της επιχείρησης από τη μείωση προσωπικού ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως η ίδια η επιχείρηση έχει αναφέρει σε έγγραφό της. Την ίδια στιγμή, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν με ακόμα μεγαλύτερο όγκο εργασίας. Ενώ η μαζική «εθελούσια» έξοδος χιλιάδων εργαζομένων και η συνταξιοδότησή τους θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τα ταμεία κύριας σύνταξης και επικουρικά. Το ίδιο ισχύει και για το Ταμείο Αρωγής (εφάπαξ), για το οποίο μάλιστα δε διευκρινίζεται πώς θα καλύψει τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει.

Σχετικά με την κατάργηση της μονιμότητας, η Ομοσπονδία έχει συμφωνήσει να βάλει την υπογραφή της για την αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν μπορεί να γίνει αλλαγή), ώστε οι νεοπροσληφθέντες να προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ετσι, η επιχείρηση θα μπορεί να προσλαμβάνει αλλά και να απολύει με μεγαλύτερη άνεση και συνεπώς να επιβάλλει χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Ομως, στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των αντιδράσεων των εργαζομένων, το θέμα αυτό θα διευθετηθεί λίγο καιρό μετά. Ετσι, συμφωνήθηκε η δημιουργία Επιτροπής που σε δύο μήνες θα καταλήξει στους όρους πρόσληψης, εξέλιξης και αμοιβής των εργαζομένων αυτών. Τέλος, η συμφωνία προβλέπει και συγκρότηση μιας άλλης Επιτροπής για την εξέταση των θεσμικών αιτημάτων που υποτίθεται ότι διεκδικεί η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος της ΕΣΚ - ΟΤΕ, δήλωσε στο «Ρ» ότι οι εξελίξεις αυτές «επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, αντί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που είχε δημιουργήσει η υψηλή συμμετοχή των εργαζομένων στην τελευταία απεργία τους, τη χρησιμοποίησε απλώς για να πάρει κάποια ψίχουλα (π.χ. μπόνους ως κίνητρα αποχώρησης) ως ανταλλάγματα έναντι της πλήρους συναίνεσής της στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ. Η ΕΣΚ ΟΤΕ απορρίπτει αυτή τη συμφωνία και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και στις 17 Μάρτη να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους εργαζόμενους και να δώσουν αποφασιστική αγωνιστική απάντηση ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ