Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα

Η ΔΕΗ αυξάνει τις εργολαβίες και επεκτείνει έτσι το καθεστώς δουλεμπορίου στους χώρους της, αφού σε γνώση της καταπατείται κάθε έννοια της εργατικής νομοθεσίας

Με αίμα και ιδρώτα οι εργάτες λιπαίνουν καθημερινά τις μηχανές της εργοδοσίας. Οσο περισσότερο το αίμα, όσο περισσότερος ο ιδρώτας, τόσο περισσότερα τα κέρδη.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν αβίαστα στο χώρο της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της η ΔΕΗ ΑΕ έχει υποτάξει στη λογική της κερδοφορίας και των μερισμάτων τη δουλιά των εργαζομένων, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Τάζει προσλήψεις και ταυτόχρονα μειώνει το προσωπικό με στόχο από 27.800 που είναι σήμερα να το συμπιέσει στις 25.000.

Σήμερα, με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, απαιτούνται άμεσα 1.200 προσλήψεις κυρίως στο Λεκανοπέδιο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και κάλυψη με νέο προσωπικό των κενών που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις.

Αντ' αυτού η ΔΕΗ αυξάνει τις εργολαβίες και επεκτείνει έτσι το καθεστώς δουλεμπορίου στους χώρους της, αφού σε γνώση της καταπατείται κάθε έννοια της εργατικής νομοθεσίας. Αποτελούν κανόνα η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, το ωράριο -λάστιχο, οι αναγκαστικές και απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία. «Η ΔΕΗ δίνει την εργολαβία στον φθηνότερο. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε αν τηρείται η σύμβαση εργασίας. Αυτό είναι δουλιά άλλων οργάνων», είχε δηλώσει αποκαλυπτικά σε σύσκεψη που έγινε στο τέλος του 2004 στην Πτολεμαΐδα ο μέχρι χτες (παραιτήθηκε) Διευθύνων Σύμβουλος Σ. Νέζης.

Η εντατικοποίηση της δουλιάς φτάνει σε ξέφρενους ρυθμούς και για το μόνιμο προσωπικό με χιλιάδες ώρες παράνομες υπερωρίες. Ηδη για τις παράνομες υπερωρίες η Επιθεώρηση Εργασίας Πτολεμαΐδας έχει επιβάλει πρόστιμο 80.000 ευρώ στη ΔΕΗ ενώ στα δικαστήρια τη σέρνει και η Επιθεώρηση Εργασίας Κοζάνης.

ΟΧΙ άλλο αίμα

Το τελευταίο θύμα στα σύγχρονα κάτεργα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, ο 62χρονος Κώστας Ευθυμιάδης, κηδεύτηκε χτες το μεσημέρι στο Κλείτος Κοζάνης. Σκοτώθηκε προχτές στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Δούλευε στην εταιρία ΒΕΚΑ που είχε αναλάβει την εργολαβία καθαριότητας μέσα στο ορυχείο. Στην κηδεία του παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, πλήθος συντρόφων συναδέλφων του. Και υποσχέθηκαν να εντείνουν τον αγώνα για να πάψει η εργατική τάξη να ποτίζει με το αίμα της τα κέρδη της εργοδοσίας. Καθολική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν τα συνδικάτα και πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ετσι, χτες, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δούλεψε μόνο με το προσωπικό ασφαλείας.

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άνοιξε τη λίστα του θανάτου για το 2005. Μια λίστα που χρόνια τώρα βαραίνει από το αίμα, τον πόνο και τον ιδρώτα των εργατών. Το όνομά του όμως δε θα υπάρχει στον πίνακα ατυχημάτων της ΔΕΗ, γιατί δε δούλευε απευθείας για την επιχείρηση, αλλά μέσω εργολάβου. Ετσι αλλοιώνει τα στοιχεία η ΔΕΗ. Και έφτασε πριν λίγους μήνες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης, να υπερηφανεύεται πως από το 1959 μέχρι και το 2004, έγιναν μόνο 45 θανατηφόρα ατυχήματα στη ΔΕΗ.

Τα στοιχεία των συνδικάτων όμως αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος του εγκλήματος. Συνολικά ενενήντα δυο (92) θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα έγιναν από το 1991 έως το 2003 σε όλους τους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, 4.577 ήταν οι βαριά και ελαφρά τραυματίες την ίδια περίοδο. Κάθε μέρα και ένα εργατικό ατύχημα με ακρωτηριασμούς, σπασμένα άκρα και τραυματισμούς.

Κατάργηση του δουλεμπορίου

Αμεση κατάργηση του δουλεμπορίου μέσα από μαζικές προσλήψεις προσωπικού απαιτεί το ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να στρατευτούν με τις ταξικές δυνάμεις και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα. Να γυρίσουν την πλάτη στους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ-ΔΑΚΕ που νομιμοποιούν την επιλογή της διοίκησης για δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και αρνούνται να δεχτούν τους συναδέλφους στα συνδικάτα, τους εργάτες που δουλεύουν στους εργολάβους. Να διεκδικήσουν: Αξιοπρεπείς μισθούς, κανονική ασφάλιση, αναγνώριση 3ετιών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να μπει τέρμα σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ για την κάλυψη όλων των κενών. Αύξηση των μισθών και των συντάξεων ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

ΔΕΗ λαϊκή περιουσία

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και όλο το λαό της περιοχής ξεκαθαρίζει πως «η υπεράσπιση και η προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση, η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί με τη δράση της η ΔΕΗ στην περιοχή και η πάλη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ανάπτυξη αγώνων, την κοινή δράση και συσπείρωση όλων των λαϊκών δυνάμεων που θα επιβάλει ριζικές κοινωνικές, πολιτικές αλλαγές με άμεσο στόχο τη λαϊκή εξουσία». Γιατί όπως εξηγεί, η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο ο τομέας της ενέργειας θα αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Η αποτελεσματική λύση βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της «απελευθέρωσης» σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τον τομέα της ενέργειας να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ