Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
10 εκατ. Ελληνες, 3.000 αναγνώστες!

Καλοκαίρι του 2004 ο υφυπουργός Πολιτισμού κάλεσε (στο ταρατσάκι του κτιρίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) τους ασχολούμενους με το βιβλίο συντάκτες, προκειμένου να παρουσιάσει τους νέους στόχους του ΥΠΠΟ και της νέας διεύθυνσης και διοίκησης του ΕΚΕΒΙ για το βιβλίο. Ορθιοι και στριμωγμένοι οι δημοσιογράφοι, βράδιασαν να τον περιμένουν. Ο υφυπουργός ήρθε και απήλθε χωρίς να πει ουδέν νεώτερον περί του βιβλίου. Τι να έλεγε, εξάλλου, αφού η «ενημέρωση» οργανώθηκε σε χώρο 20τμ, θεοσκότεινο, πνιγμένο στους κυκλοφοριακούς θορύβους και χωρίς μικρόφωνο;

Εκτοτε, επικράτησε πλήρης υφυπουργική σιωπή περί του βιβλίου, έως προχτές, οπότε υπό την αιγίδα του Π. Τατούλη - προφανώς και με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ - ανατέθηκε σε ένα περιοδικό, και όχι στους φορείς των συγγραφέων και εκδοτών του βιβλίου, να οργανώσει ημερίδα με θέμα «Το ελληνικό βιβλίο σήμερα». Οι προγραμματισμένοι ομιλητές ήταν λίγοι, μεταξύ των οποίων μόνον ένας συνδικαλιστής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, Γ. Δαρδανός, και βέβαια ο υφυπουργός. Και τι είπε ο Π. Τατούλης; Παρελθοντολόγησε περί «έλλειψης στρατηγικής», «πολιτικών και κλαδικών ευθυνών» και «χαμένων ευκαιριών» επί ΠΑΣΟΚ. Αοριστολόγησε περί «κοινών δράσεων των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας». Και πρόβαλε ως σοβαρότερη ανάγκη του βιβλίου «μια ενιαία, υπερκομματική στρατηγική και λιγότερη κρατική ευθύνη», προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Δαρδανού, ο οποίος μίλησε για την ανυπαρξία βιβλιοθηκών και την «εχθρότητα της πολιτείας απέναντι στο βιβλίο και στα προβλήματα των συγγραφέων (Ασφαλιστικό), των εκδοτών και βιβλιοπωλών», ενώ είναι «υποχρέωσή της να δώσει προσβάσεις του βιβλίου προς την κοινωνία».

Οσα απέφυγε να πει ο υφυπουργός, τα είπε ο σύμβουλός του και αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Σπ. Λίτσας. Αυτοχαρακτηριζόμενος ως «γιάπης», μεταξύ άλλων είπε ότι «ο συνδικαλισμός είναι ασύμβατος με το βιβλίο, η φαντασία δε χρειάζεται συνδικαλιστές», «ο κρατικισμός στον τομέα του βιβλίου είναι λάθος» και όρισε ως μόνο χρέος της νέας διοίκησης του ΕΚΕΒΙ «να το ξεχρεώσει». Για το χρέος του ΕΚΕΒΙ μίλησε ο πρόεδρός του, Δ. Νόλλας, λέγοντας ότι έφθασε τα 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 εκατ. είναι της προηγούμενης διοίκησης και το άλλο 1,5 της σημερινής, ότι δεν εκταμιεύεται κανονικά η επιχορήγηση του ΥΠΠΟ στο ΕΚΕΒΙ και θεώρησε υποχρέωση της πολιτείας να βοηθήσει το βιβλίο, η ετήσια αναγνωσιμότητα του οποίου στην Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων κινείται μεταξύ 3.000 περίπου σταθερών αναγνωστών!

Σ' αυτή την άκρως επικίνδυνη για το λαό τραγική κατάσταση οδήγησαν το ελληνικό βιβλίο οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Τραγική κατάσταση, η καταπολέμηση της οποίας είναι «ζωτικό» χρέος του φορέων των δημιουργών και εκδοτών του βιβλίου.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ