Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παραλήρημα υποκρισίας...

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΡΜΠΙΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέσα Νοέμβρη και η επίθεση των κατοχικών δυνάμεων για την κατάληψη της Φαλούτζα είναι σε εξέλιξη. Στις 13 Νοέμβρη Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν εξονυχιστική «έρευνα» σε τέμενος. Η επιχείρηση καταγράφηκε σε βίντεο και μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και όπου εμφανίζεται ένας στρατιώτης που πυροβολεί έναν τραυματισμένο, άοπλο άνδρα, ο οποίος ακουμπάει σε έναν τοίχο.

Το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας, το έλασσον, τον αποτροπιασμό. Κάτι που φυσικά δε συνέβη με τον αμερικανικό στρατό καθώς φαίνεται, αφού έκρινε ότι δεν προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του στρατιώτη που εκτέλεσε ΕΝ ΨΥΧΡΩ τον άοπλο και τραυματία Ιρακινό. Αιτία, η έλλειψη επαρκών αποδείξεων! Την είδηση αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι ανακριτές που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης, ενδεχομένως, αντέδρασε σε μια κίνηση του τραυματία, πιστεύοντας ότι προσπαθούσε να πιάσει το όπλο του.

Τώρα πώς είναι δυνατόν κατόπιν τούτου να πείσει την οικουμένη ότι προτίθεται να σκληρύνει τους κανονισμούς που διέπουν την ανάκριση των κρατουμένων και έλαβε μέτρα, για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της στρατιωτικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών στις στρατιωτικές φυλακές, ώστε να μην επαναληφθεί ένα σκάνδαλο σαν αυτό του Αμπού Γκράιμπ, στο Ιράκ; Μάλλον, με το γνωστό τρόπο, υπό την απειλή των όπλων. Πάντως, όπως ανακοίνωσαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι νέες οδηγίες θα ξεκαθαριστούν τον ερχόμενο μήνα, όταν θα δημοσιευτεί το αναθεωρημένο εγχειρίδιο του στρατού.

Φυσικά, στο Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίζονται. Δύο ακόμα επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν χτες. Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα του Τικρίτ. Αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας άντρας με αστυνομική στολή προσπάθησε να εισέλθει με αυτοκίνητο στο χώρο του αστυνομικού τμήματος, όπου πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Μια ώρα νωρίτερα, Ιρακινοί αντάρτες επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον αρχηγό της αστυνομίας του Κιρκούκ, συνταγματάρχη Χατάμπ Ομάρ Αρέφ, με βόμβα που εξερράγη τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και ο συνταγματάρχης Αρέφ δεν έπαθε το παραμικρό.

Τέλος, οι Κούρδοι παζαρεύουν σκληρά για να δώσουν το «πράσινο φως» στην εκλογή του ενός εκ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας του Ιράκ. Συγκεκριμένα, ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης - ο κουρδικός συνασπισμός εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στις «βουλευτικές εκλογές», συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων και 75 έδρες επί συνόλου 275 του ιρακινού κοινοβουλίου - αρνήθηκε να προσφέρει την υποστήριξή του, είτε προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, είτε προς τον Ιμπραχίμ αλ - Τζααφάρι, που διεκδικούν το πρωθυπουργικό αξίωμα στη νέα κυβέρνηση. Αρνήθηκε προς το παρόν... αφού έθεσε όρους προς ικανοποίηση και οι οποίοι είναι: ότι θα δώσουν τη συναίνεσή τους στο σχηματισμό μίας νέας εθνικής κυβέρνησης μόνο εάν αποκτήσουν τον έλεγχο των διαφιλονικούμενων περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας και ειδικά του Κιρκούκ και τη μερική ανεξαρτητοποίηση των κουρδικών περιοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ