Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Γλείφει» την Κομισιόν η κυβέρνηση

Την εύνοια ή τουλάχιστον την ανοχή των Βρυξελλών απέναντι στο νόμο για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει να εφαρμοστεί και να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά την ταπεινωτική επίσκεψη της τριμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας σε υπάλληλο της Κομισιόν, η κυβέρνηση προχώρησε χτες και σε θεαματική «διόρθωση» της θέσης της για την υπεροχή του Συντάγματος έναντι του κοινοτικού Δικαίου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε τη θέση ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού Δικαίου, πράγμα που βεβαίως δεν είναι αλήθεια. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δικαιολόγησε την αναδίπλωση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο νόμος για το βασικό μέτοχο «είναι και σύμφωνος με το Σύνταγμα της Ελλάδας και συμβατός με το κοινοτικό Δίκαιο. Συνεπώς, όλα τα άλλα είναι χωρίς σημασία». Αποφάνθηκε ακόμα ότι «περιττεύει» η συζήτηση για το αν είναι ισχυρότερο το Σύνταγμα ή το κοινοτικό Δίκαιο. Διότι, πρόσθεσε, «δε θα κάνουμε εδώ νομικές αναλύσεις περί γενικών θεωρήσεων. Τις καταστάσεις τις εξετάζουμε ad hoc».

Παράλληλα, η κυβέρνηση επέμεινε στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων αναφορικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν οι τρεις υπουργοί της στις Βρυξέλλες. Ενώ μέχρι προχτές έλεγαν ότι δε θα στείλουν τίποτα στην Κομισιόν, χτες Ευ. Αντώναρος ανέφερε ότι θα στείλουν κάποιες «αποφάσεις του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι οποίες είχαν μνημονευτεί στη διάρκεια των συζητήσεων» και τις οποίες δε διέθετε, όπως είπε ο γενικός διευθυντής Αλ. Σάουμπ, και προσφέρθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος να τις στείλει!

Σε ερώτηση, αν «η Επιτροπή δε διαθέτει στο αρχείο της τη συγκεκριμένη νομολογία», ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Προφανώς όχι» (!).

Εισήγηση για να σταλεί ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Στα «κλαυδιανά δίκρανα» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πιθανόν να μπλεχτεί ο «βασικός μέτοχος», καθώς στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Χ. Ράμμος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), για το αν είναι συμβατό το άρθρο 14 του ελληνικού Συντάγματος με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ειδικότερα, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι το ελληνικό Σύνταγμα στο θέμα του βασικού μετόχου συγκρούεται μετωπικά με το κοινοτικό Δίκαιο, το οποίο υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή, στην εισήγησή του ο Χ. Ράμμος, θα αναφέρει ότι το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος, κατά το μέρος που απαγορεύει την ανάθεση συμβάσεων δημοσίων έργων σε άτομα που κατέχουν μέσα ενημέρωσης και στους συγγενείς τους έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 93/37/ΕΟΚ.

Χαρακτηριστικά ο Χ. Ράμμος θα αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν σε καμιά περίπτωση να γίνει σύμφωνη με το κοινοτικό Δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος, τέτοια που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα το να μην τεθεί τελικά ζήτημα μετωπικής σύγκρουσης», μεταξύ ελληνικού Συντάγματος και κοινοτικού Δικαίου.

Ουσιαστικά, ο εισηγητής θα ταχθεί με την άποψη της μειοψηφίας - στην οποία συμμετείχε - παλαιότερης απόφασης του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ (3242/2004), η οποία δεχόταν την υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έναντι του ελληνικού Συντάγματος.

Μάλιστα, ο σύμβουλος επικρατείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υποστηρίξει ότι η μη αποστολή ερωτήματος «γεννά αστική» ευθύνη του ελληνικού κράτους, ενώ θα επικαλεστεί και το έγγραφο της 17/12/2004 της Κομισιόν που έστειλε στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ