Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Κινήσεις αναδίπλωσης υπό το βάρος των πιέσεων...

Σύροι στρατιώτες στη Βηρυτό

Associated Press

Σύροι στρατιώτες στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Λιβάνου συμφώνησαν χτες από κοινού σε αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο και στη συγκέντρωση και των περίπου 14.000 Σύρων στρατιωτών στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Ωστόσο, δεν επισημοποίησαν το χρονοδιάγραμμα έναρξης της αναδίπλωσης των δυνάμεων μολονότι επισήμαναν πως μία ταχεία και ολοκληρωτική αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο ελλοχεύει κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ γνωστοποίησε τις προθέσεις της Δαμασκού χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως «αποφασίστηκε η έναρξη της αναδίπλωσης των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο εντός των επόμενων ωρών μετά από απόφαση των αρχών Συρίας και Λιβάνου», ώστε όλες οι δυνάμεις «να βρίσκονται αποκλειστικώς στην κοιλάδα Μπεκάα».

Ανακοίνωσε πως η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση πως ο στρατός του Λιβάνου θα μπορεί να καλύψει το κενό ώστε να μη διακυβευτεί η ασφάλεια αμφοτέρων χωρών. Προειδοποίησε, τέλος, για τις «αρνητικές εξελίξεις» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι ξένες πιέσεις και προκλήσεις έναντι Συρίας και Λιβάνου, λέγοντας πως ίσως βλάψουν την ασφάλεια και τα συμφέροντα αμφοτέρων λαών.

Πρόσθεσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί» με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Τέρτζε Ρόεντ Λάρσεν «για να εκπληρώσει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» (αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί απόσυρσης των συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο).

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ομάρ Καράμι επισήμανε πως μια γρήγορη μαζική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων απ' τη χώρα του θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και πως η όποια σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί «με τη συναίνεση και των δύο χωρών». Επίσης, ο Καράμι είπε ότι η χώρα του «θέλει να συνεργαστεί» πάνω στην απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκτός από την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των ενόπλων οργανώσεων στο Λίβανο συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ