Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εγκρίθηκε η νέα κυβέρνηση Κορέι...

ΡΑΜΑΛΑ.- Μετά από αναβολές τεσσάρων ημερών, η νέα 24μελής κυβέρνηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέτ Κορέι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης (54 ψήφους υπέρ, 12 κατά, τέσσερις αποχές) απ' την πλειοψηφία των μελών της 84μελούς Βουλής.

Απ' τους 24 υπουργούς, οι 17 είναι νέα πρόσωπα, ενώ σχεδόν το 50% της νέας κυβέρνησης διαθέτει ντοκτορά καθώς επιλέχτηκε με κριτήριο την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα. Και σ' αυτή την κυβέρνηση Κορέι, οι γυναίκες υπουργοί παραμένουν δύο, εκ των οποίων η μία υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και η άλλη υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου.

Μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που καταλαμβάνουν νευραλγικά πόστα στη νέα κυβέρνηση είναι ο ε.α. στρατηγός Μοχάμαντ Νταχλάν ως υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, ο ανιψιός του πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Νάσερ αλ Κίντουα ως υπουργός Εξωτερικών, ο Νάσερ Γιουσέφ υπουργός Ασφάλειας, ο Σαλάμ Φιαγιάντ ως υπουργός Οικονομικών (αξίωμα που κατέχει εδώ και τρία χρόνια). Παρά τις αρχικές αντιδράσεις πολλών βουλευτών της Φατάχ, ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ υπουργοποιήθηκε.

Η νέα κυβέρνηση προκάλεσε και τα ευμενή σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, που έκανε λόγο για «βήμα προς θετική κατεύθυνση».

«Ακραίες» οι αντιδράσεις των εποίκων;

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν παρά τις δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις της βλέπει να οξύνονται οι αντιδράσεις των Εβραίων εποίκων, όταν αυτοί θα κληθούν να εκκενώσουν το καλοκαίρι τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της βόρειας Δυτικής Οχθης...

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ισραηλινής αστυνομίας στον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, που επικαλείται χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», εκτιμάται πως η πλειοψηφία των Εβραίων εποίκων θα εναντιωθεί «με ακραία μέσα» στη διαδικασία εκκένωσης των εδαφών, μεταξύ των οποίων μαζικές αυτοκτονίες Εβραίων εποίκων, έως και εξαπόλυση δολοφονικής απόπειρας κατά δημόσιων προσώπων Παλαιστίνης και Ισραήλ...

Στενότερη συνεργασία Ισραήλ - ΝΑΤΟ

Ολα αυτά ενώ χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ ολοκλήρωνε τις επαφές του με την κυβέρνηση Σαρόν στο Τελ Αβίβ, αναγγέλλοντας πως θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ -Ισραήλ «ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, κατά της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ