Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού

Στα σχολεία θα διδάσκουν τον πατριωτισμό με το παράδειγμα των στρατιωτών των S-S

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», στα σχολεία της Εσθονίας οι αρχές του πατριωτισμού θα εμφυτεύονται με βάση την ταινία «Οι στρατιώτες της νεκροκεφαλής».

Η ταινία αυτή, γυρισμένη στο κρατικό κανάλι ΕΤΒ, αφιερώνεται στους Εσθονούς, που πολέμησαν στα χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου με το μέρος της χιτλερικής Γερμανίας στις γραμμές της 20ής Μεραρχίας των S-S.

Τα αντίγραφα της ταινίας, στις παραμονές της «Μέρας της Ανεξαρτησίας», που γιορτάζεται στις 24 Φλεβάρη, παραδόθηκαν σε 73 σχολεία από τον υπουργό Αμυνας, Γιακ Γιεριουίτ. Στην επιστολή του προς τα σχολεία, ο Εσθονός υπουργός Αμυνας αναφέρει, μεταξύ των άλλων, πως η ταινία «αποτελεί χρήσιμο, συμπληρωματικό υλικό τόσο για τα μαθήματα των "βάσεων της κρατικής άμυνας", της ιστορίας, όσο και για τα άλλα μαθήματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 8 Μάη, όπως μεταδίδει το «ΡΟΣΜΠΑΛΤ», στις παραμονές των 60χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης, στο Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, προγραμματίζονται τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των χιτλερικών στρατευμάτων, που βρίσκονταν στην Εσθονία έως το 1944. Η ανέγερση του μνημείου χρηματοδοτείται από τις δημοτικές αρχές της πόλης του Τάλιν, το εσθονικό κράτος, καθώς και από βετεράνους του «Τρίτου Ράιχ», που διαμένουν στο εξωτερικό. Ο «πρωτεργάτης» της ανέγερσης του μνημείου είναι ο «Σύνδεσμος των αγωνιστών για την ελευθερία», όπως ονομάζεται ο σύλλογος όσων Εσθονών υπηρέτησαν στα S-S. Στη φασιστοσύναξη για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ήδη, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να παραβρεθούν εκπρόσωποι γερμανικών, δανικών, νορβηγικών και βελγικών οργανώσεων των βετεράνων του χιτλερικού στρατού.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ