Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΥΡΩΣΗ «ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ» VODAFONE ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ
Κερδήθηκε μια μάχη!
  • Την κάθετη αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς υπογραμμίζει με νέα Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ
  • Ακυρώνονται, μετά από τις εξελίξεις, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών

Eurokinissi

Ματαίωσε την «επίσκεψή» της στη Στοά Αττάλου η VODAFONE λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η παραχώρηση του μνημείου από την κυβέρνηση στην εταιρία και την εγρήγορση των καλλιτεχνών, οι φορείς των οποίων θα οργάνωναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα της «επίσκεψης» και η οποία, μετά την παραπάνω εξέλιξη, ματαιώνεται.

Σε χτεσινή επιστολή της η VODAFONE - μέσω της διαφημιστικής της εταιρίας - ανακοινώνει την απόφασή της να ματαιώσει την εκδήλωση, λόγω «αισθήματος ευθύνης και σεβασμού», κάτι που βέβαια θα έπρεπε να έχει πριν ζητήσει το χώρο. Πολύ περισσότερο που αρχικά ζήτησε την ίδια την Ακρόπολη (!) αλλά μετά «περιορίστηκε» στη Στοά Αττάλου για να «τραπεζώσει» τα στελέχη της. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας με οριακή πλειοψηφία, λόγω της διπλής ψήφου του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ και προέδρου του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλου. Η γενική κατακραυγή ανάγκασε τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, να μετατρέψει το «τραπέζωμα» σε ιδιωτική ξενάγηση των στελεχών της εταιρίας στο μνημείο, πράγμα που δεν άλλαζε την ουσία της παραχώρησης.

Γι' αυτό και τα καλλιτεχνικά σωματεία (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εικαστικό Επιμελητήριο, Μουσικός Σύλλογος) προετοιμάστηκαν να «υποδεχτούν» αγωνιστικά την εταιρία στη Στοά Αττάλου την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα θα έδιναν σχετική συνέντευξη Τύπου (ακυρώνεται). Μπροστά σε αυτή την αντίδραση η εταιρία αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δηλώνει πως «είμαστε σε ετοιμότητα», αφού η απόφαση της εταιρίας «δεν απαλλάσσει το ΚΑΣ και το ΥΠΠΟ από τις ευθύνες τους. Το ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μοιάζει να αποτελεί πάγια πολιτική τακτική». Να θυμίσουμε, ότι η Στοά Αττάλου έχει παραχωρηθεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος για ανάλογα «τραπεζώματα» τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Για το θέμα κατέθεσαν χτες Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Γιάννης Πατσιλινάκος και Λιάνα Κανέλλη. Οι βουλευτές θυμίζουν ότι η παραπάνω παραχώρηση αποτέλεσε συνέχεια της παραχώρησης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο στην BMW, «και επιβεβαίωσε τους φόβους που εκφράστηκαν τότε, ότι με την απόφαση αυτή θα "άνοιγε η όρεξη" σε πολλούς για την απαράδεκτη εκμετάλλευση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την "ενοικίασή" της στις πολυεθνικές για τις διαφημιστικές τους ανάγκες». «Η πολιτιστική κληρονομιά και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν οργανικά στοιχεία παιδαγωγικής και αισθητικής καλλιέργειας του λαού και δεν μπορούν να γίνονται διαφημιστικές βιτρίνες των πολυεθνικών εταιριών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ