Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ραντεβού στις 20 του Μάρτη

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα διατράνωσαν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα

Motion Team

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διατράνωσαν χτες, στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι κορύφωση του αγώνα τους την περίοδο αυτή θα αποτελέσει η 20ή Μάρτη, με το γιορτασμό του Κιλελέρ. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, των αγωνιστικών δυνάμεων του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα παραπέρα βήμα, μεταφέροντας μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον αγώνα τους. Μαζί τους στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε, βρίσκονταν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους εργαζόμενοι της πόλης, επαγγελματοβιοτέχνες και φοιτητές.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Πιερίας, ο Μανώλης Κώστας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Γιάννης Χολερίδης, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, από μέρους του ΠΑΜΕ. Επίσης διαβάστηκε χαιρετισμός του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων. Διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λουδία, του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου, του Α` Αγροτικού Συνεταιρισμού Σίνδου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παρθενίου, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή διυλιστήρια, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ, Γιώργος Ρίσκος, η κινητοποίηση αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στον αγώνα προοπτικής και διεξόδου της μικρομεσαίας αγροτιάς, με μπούσουλα το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος βοήθησαν τους αγρότες, που έχουν ήδη πλούσια συσσωρευμένη εμπειρία, να κατανοήσουν πολλά πράγματα, να δουν τους εχθρούς και τους φίλους τους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αποκάλυψαν, ανέφερε, καλύτερα το ρόλο της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει πιστά τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ, την υπονομευτική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους αγώνες.

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι υπόλογοι απέναντι στους Ελληνες αγρότες για τα προβλήματα απορρόφησης των προϊόντων μας, τις εξευτελιστικές τιμές και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, για την απελευθέρωση των εισαγωγών, την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια, τη συνεχιζόμενη τοκογλυφία της ΑΤΕ, την παντελή έλλειψη υποδομών και στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Οι συνέπειες της πολιτικής τους αποτυπώνονται με τον πιο καθαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο στην πορεία του αγροτικού ισοζυγίου», τόνισε. Ακόμη, είπε ότι στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος απαξιώθηκαν παραπέρα οι αγροτοπατέρες και οι συμβιβασμένες ηγεσίες για τη διασπαστική και αποπροσανατολιστική τους τακτική. «Ξεσκεπάστηκε καλύτερα, πρόσθεσε, ο ρόλος των ντόπιων αγροτοπατέρων της ΕΓΣ Θεσσαλονίκης, που ξεπουλάνε και διαλύουν την Ομοσπονδία».

Ο Γ. Ρίσκος επισήμανε ότι «στις κινητοποιήσεις αποδείχτηκε ότι οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτελέσματα και προοπτική μόνον όταν αγκαλιάζουν όλους τους αγρότες και έχουν παναγροτικά αιτήματα και όχι ξεχωριστά ανά προϊόν και περιοχή, όπως κάνουν οι αγροτοπατέρες για να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα, παλεύοντας για την ανάπτυξη της γεωργίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας.

Μετά τη συγκέντρωση, στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που ακολούθησε, πολλοί αγρότες προηγούνταν με τα τρακτέρ τους και ένα πανό που έγραφε:«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ».

Συγκεντρώσεις της ΠΑΣΥ έγιναν επίσης χθες το πρωί στην Καλλίστη του Νομού Ροδόπης, όπου στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν βαμβακοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες του νομού. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Τάσος Χαρτοματζίδης, εκ μέρους της Γραμματείας του Νομού Ροδόπης της ΠΑΣΥ και ο Στέφανος Χρηστίδης, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Στον Νομό Εβρου έγιναν δύο συγκεντρώσεις. Η μία στις Φέρρες, με ομιλητή τον Β. Παντελίδη, πρόεδρο ΤΟΕΒ Φερρών και του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Φερρών και χαιρέτισε ο Χρήστος Τρέλλης, νομαρχιακός σύλλογος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η άλλη συγκέντρωση έγινε στο Πύθιο με ομιλητή τον Κώστα Ζησίδη, από τη Γραμματεία ΠΑΣΥ Εβρου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ