Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η νέα ΚΑΠ ανησυχεί... τον ΕΣΥΦ

Την ανησυχία τους για μέλλον των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα φυτοφαρμάκων και γενικότερα για την πορεία του αγροτικού τομέα στα πλαίσια των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).

Σε σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε ο ΕΣΥΦ, αναφέρθηκε πως υπάρχει ανησυχία από τους φορείς εισροών, δηλαδή τις επιχειρήσεις με φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους κ.ά., για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια, από πλευράς ΕΣΥΦ, ο προβληματισμός στάθηκε περισσότερο στη λεγόμενη πολλαπλή συμμόρφωση, δηλαδή διάφορα περιβαλλοντικά μέτρα που συνέδεσε η ΕΕ με την καταβολή των αποσυνδεμένων από την αγροτική παραγωγή επιδοτήσεων και με εμφανή στόχο τη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Κι όπως διαφάνηκε, η ανησυχία των εκπροσώπων του ΕΣΥΦ ήταν το πόσο θα μειωθούν οι δικές τους δουλιές, από την εφαρμογή των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Κριτική όμως επί της ουσίας, στο έτσι κι αλλιώς αρνητικό περιεχόμενο των μέτρων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, δεν ακούστηκε, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως και η αγροτική παραγωγή και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα συρρικνωθούν και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα βγουν από τη μέση και μοιραία πολλές επιχειρήσεις και πολλοί επαγγελματίες, που βιοπορίζονται από τον αγροτικό τομέα, θα βρεθούν με ισχνό τζίρο και χωρίς δουλιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης, από αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν διάφορες επισημάνσεις για το τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ, καθώς και κάποιες εκτιμήσεις όπως: Θα μειωθεί η αξία της γης, θα υπάρξουν αναπροσαρμογές και ανακατατάξεις στα καλλιεργούμενα προϊόντα, κάποιοι, προφανώς οι μεγάλοι αγρότες, θα συνεχίσουν να αγοράζουν γη και να παράγουν. Πιο ειδικά, σημείωσε πως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει εγκατάλειψη και μείωση παραγωγής σε καπνό και βαμβάκι, καθώς και στον τομέα της βοοτροφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ