Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Πόλεμος συμφερόντων για τον έλεγχο της αγοράς

Η κυβέρνηση απέστειλε χτες την απαντητική επιστολή προς την αρμόδια διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση παραβάσεων που έχουν διαπιστωθεί σε έργα της περιόδου 2001 - 2003. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της επιστολής - η οποία συντάχτηκε από κοινού με το ΥΠΕΧΩΔΕ - αλλά περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι τώρα αναμένουμε την επόμενη κίνηση των Βρυξελλών. Η κοινοτική γραφειοκρατία είχε απειλήσει μέχρι και με αναστολή πληρωμών για υπό κατασκευήν έργα ύψους 2 δισ. ευρώ, αν δε λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Οι παραβιάσεις αφορούν συνολικά στο σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων (μελέτες, αντιμετώπιση υπερτιμολογήσεων έργων, ποιοτικά κριτήρια κλπ.).

Οι αντιπαραθέσεις αυτές, οι οποίες δικαιολογούνται στο όνομα της προβληματικότητας του όντως σαθρού συστήματος παραγωγής των δημόσιων έργων, στην πραγματικότητα υποκρύπτουν τον πόλεμο συμφερόντων που έχει ξεσπάσει μεταξύ εργοληπτικών εταιριών, ελληνικών και ξένων, για το ποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι στα νέα έργα που θα δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα.

Το όλο θέμα δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης, να ιδιωτικοποιήσει το σύνολο των δημοσίων υποδομών, είτε των υφισταμένων, είτε αυτών που θα εκτελεστούν στο μέλλον. Λόγος γίνεται για τα μεγάλα έργα (επεκτάσεις ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, αλλά και μικρότερης εμβέλειας οδικά έργα), καθώς και για μεσαίου και μικρού μεγέθους (κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, καθώς και άλλα νομαρχικά ή δημαρχικά έργα). Οχημα της ιδιωτικοποίησης θα αποτελέσει το νομοσχέδιο «περί συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή έργων». Αν και η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Φλεβάρη, κάτι τέτοιο δεν έγινε και η καθυστέρηση της έκδοσής του αποδίδεται στο μη συγκερασμό των διαφωνιών που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στους κατασκευαστικούς ομίλους και τις τράπεζες, για ουσιαστικές πλευρές του.

Προνόμια στους εφοπλιστές

Τα νέα κίνητρα που προγραμματίζει να δώσει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και των υπουργών Οικονομίας και Ναυτιλίας Γ. Αλογοσκούφη και Μ. Κεφαλογιάννη στο μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου και θα υπάρξει εισήγηση από τον υπουργό Ναυτιλίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται κίνητρα, για την επιστροφή εφοπλιστικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, αλλά και η κατασκευή μεγάλων έργων, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στη ναυτιλία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ