Κυριακή 6 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Βίοι παράλληλοι

Ενα όμορφο, καλογραμμένο, γοητευτικό και πρωτότυπο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις». Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Θωμά Σκάσση «Το ρολόι της σκιάς».

Η ιστορία ξεκινά στις μέρες μας όταν ένας συμβολαιογράφος αποφασίζει να κάνει μια έρευνα, σχετικά με την καταγωγή του φίλου Αντώνη Ριβόλτη, αλλά και της δικής του οικογένειας, αφού εκείνος είναι ο κοινός απόγονος των δύο οικογενειών.

Ο Αντώνιο Ρεβόλτι, αξιωματικός του ναπολεόντειου ναυτικού από την Κορσική, τραυματίζεται στη Ναυμαχία Τραφάλγκαρ και αιχμαλωτίζεται από τους Αγγλους. Μετά την απελευθέρωσή του, έρχεται στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα να διδάξει τη ναυτική τέχνη και τα μαθηματικά. Ο Τζώρτζης Καρβούνης, γόνος οικογένειας ευγενών από τα Κύθηρα, σπουδάζει νομικά στην Ιταλία, συμμετέχει σε εξεγέρσεις εναντίον των Ενετών στο νησί του, αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα και γίνεται πρόξενος πρώτα των Γάλλων και έπειτα των Αγγλων, βοηθώντας μάλιστα στη διάσωση των μαρμάρων του Παρθενώνα από ένα ναυάγιο στις ακτές των Κυθήρων. Βίοι παράλληλοι των δύο ανδρών με διαφορετική καταγωγή και βιώματα, οι οποίοι όμως, κατακτώντας την ελευθερία θα κρίνουν, θα αλλάξουν ιδέες, θα συγκλίνουν και θα συγχωνευτούν στην πραγματικότητα μιας χώρας που είναι στα πρόθυρα της εξέγερσης. Ο αναγνώστης θα μαγευτεί, καθώς από το τώρα θα βρίσκεται μέσα από έγγραφα στο τότε. Θα ξανασυναντηθεί με τον Ναπολέοντα, τον Ελγιν αλλά και τους Κοραή και Ρήγα. Εκείνο που κάνει εντύπωση στον αναγνώστη είναι η δεξιοτεχνία του συγγραφέα να περνά μέσα από τις διαφορετικές εποχές, αλλά κυρίως οι εξαιρετικές ψυχολογικές παρατηρήσεις που κάνει ο Θωμάς Σκάσσης στο «Ημερολόγιο εργασίας», το οποίο κρατά ...ο συμβολαιογράφος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ