Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανάλι ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου

Παρέμβαση της Δ.Μανωλάκου στην Ευρωβουλή

Τον πραγματικό ρόλο των κρατικών ενισχύσεων ως μέσο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι των δημόσιων υπηρεσιών, ανέδειξε με την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Ο τίτλος κρατικές ενισχύσεις για παροχή δημόσιας υπηρεσίας είναι ψευδεπίγραφος, αφού πρόκειται για ενίσχυση των επιχειρήσεων. Οσο υπήρχαν τα κρατικά καπιταλιστικά μονοπώλια στις δημόσιες υπηρεσίες, εξυπηρετούσαν κυρίως τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αλλά και σήμερα, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες δόθηκαν - και άλλες πρόκειται να δοθούν - στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε και μέσα από αυτή τη μορφή να ενισχυθεί η κερδοφορία του.

Συνεπώς, κύριο κριτήριο της ΕΕ για την κρατική ενίσχυση, δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και η λύση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά να μη ζημιωθεί σε καμιά περίπτωση το κεφάλαιο και να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην κερδοφορία του.

Εξάλλου, η πρόταση της Επιτροπής βρίσκεται στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθεί το άνοιγμα των αγορών, όπου το κεφάλαιο θα αποκομίσει και νέα κέρδη. Αντίθετα, η πρόταση για εξαίρεση έγκρισης κρατικής επιχορήγησης από την ΕΕ, για μικρές υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες είναι ασήμαντες. Δεν ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες και γι' αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την καταψηφίζουν.

Η μόνη λύση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων βασικών μέσων παραγωγής, όπου συγκαταλέγονται και οι πρώην δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή να γίνουν λαϊκή περιουσία, ώστε η χρήση τους να είναι υπέρ των εργαζομένων και των αναγκών τους. Αυτό οι εργαζόμενοι μπορούν να το πετύχουν με τους αγώνες τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξω ο ευρωστρατός από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (2013-05-25 00:00:00.0)
Για την αξιολόγηση των δομών και τα νέα οργανογράμματα (2013-04-07 00:00:00.0)
Η παραγωγική ανασυγκρότηση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ (2012-12-02 00:00:00.0)
Θέλουν λαϊκή συμμετοχή στην καπιταλιστική ανάπτυξη (2012-11-30 00:00:00.0)
Εντολοδόχος των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων η ΕΕ (1998-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ