Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Κώδικας «δεοντολογίας» και για τον... τζόγο

Ενίσχυση της... «διαφάνειας» των χρηματιστηριακών συναλλαγών υπόσχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας

Νομοθετικά μέτρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου στο όνομα της υποτιθέμενης διαφάνειας και της... μη χειραγώγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας σχέδιο νόμου, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο είναι ένα απλό ευχολόγιο (κάτι σαν εσωτερικός κώδικας «δεοντολογίας), που δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις πρακτικές των μεγαλοτζογαδόρων, μεγαλομετόχων. Δηλαδή όλων εκείνων, που από τα πράγματα έχουν - και θα συνεχίσουν να έχουν - το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών και του «κλίματος» που κάθε φορά επιθυμούν να δημιουργήσουν.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο υπουργός έκανε λόγο για εισαγωγή «ολοκληρωμένης σειράς προληπτικών μέτρων, που στόχο έχουν την ενίσχυση της ορθής, έγκαιρης και επαρκούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού». Είναι φανερό πως οι όποιες νομικίστικες προσεγγίσεις και οι ορισμοί που εισάγονται με το νομοσχέδιο, «έννοιες» όπως «χειραγώγηση αγοράς» κλπ., δεν πρόκειται να βελτιώσουν τα πράγματα σε όφελος των αμύητων στα μυστικά του τζόγου. Για παράδειγμα, ο όποιος μεγαλομέτοχος ή άλλο «παπαγαλάκι» μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει το «έργο» του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Σε περίπτωση χειραγώγησης ή διάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών απαιτείται απόδειξη ότι ο διαδίδων γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τον ψευδή ή παραπλανητικό χαρακτήρα των πληροφοριών».
  • Οι χρηματιστηριακές εταιρίες καλούνται να ειδοποιούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν έχουν υποψία ότι συναλλαγές πελατών τους στοιχειοθετούν «καταχρηστική εκμετάλλευση προνομιακών πληροφοριών».
  • Οι εισηγμένες εταιρίες θα πρέπει να παραδώσουν στις αρχές κατάλογο με τα πρόσωπα που απασχολούνται και έχουν πρόσβαση σε «προνομιακές πληροφορίες κλπ.».

Ο εμπαιγμός γίνεται ακόμη περισσότερο φανερός από τις διατάξεις που αφορούν σε τυχόν ποινικές κυρώσεις για παραβάτες. Το συγκεκριμένο πλαίσιο ελαστικοποιείται (όχι βέβαια ότι το υπάρχον λειτούργησε έστω και αποτρεπτικά). Κακούργημα θεωρείται πλέον μια πράξη στην οποία σωρευτικά υπάρχει εξαπάτηση, πρόθεση δόλου, τεράστιο περιουσιακό όφελος πάνω από 300.000 ευρώ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ