Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο επιβεβαίωσης αντιλαϊκών επιλογών

Συνέδριο των «μεγάλων αλλαγών» επιχειρεί να εμφανίσει το 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν μεθαύριο, ο Γ. Παπανδρέου. Στο κλειστό γυμναστήριο του «ταε κβο ντο» στο Φάληρο, που θα γίνει το συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τις «νέες θέσεις» του και ο πρόεδρός του θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα στελέχη του κόμματός του για να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το σύστημα και την ουσιαστική στήριξη - παρά τις απαραίτητες αντιπολιτευτικές κορόνες - της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσπάθειά της να περάσει τις αντιλαϊκές επιλογές της.

Στην εισηγητική του ομιλία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να υπερασπιστεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη. Εξάλλου οι αναφορές του, αλλά και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στον κυριακάτικο Τύπο, αφήνουν... ανέγγιχτο τον «εκσυγχρονισμό» και επιχειρούν να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της εκλογικής ήττας στην «αλαζονεία της εξουσίας» είτε στους «λαθεμένους χειρισμούς». Βέβαια, δε λείπουν και οι προσωπικές μομφές, όπως η προχτεσινή του Ακ. Τσοχατζόπουλου, από τη Θεσσαλονίκη, που ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να αναλάβει τις ευθύνες του για την «εκλογική ήττα».

Μεθαύριο το απόγευμα με την εναρκτήρια ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει το σύνθημα για τη συνέχιση και την επιτάχυνση της πορείας στη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας στα χέρια του και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, σε μια σειρά από θέματα που «θίγουν» μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, θα κάνει λόγο για «μεγάλες αλλαγές».

Για την Παιδεία ο Γ. Παπανδρέου θα επαναλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη σύνδεση των ΑΕΙ με τους ιδιωτικούς φορείς. Θα μιλήσει εκ νέου για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στο χώρο της εργασίας, με προτάσεις για νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να «ανοίξει» το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για την οικονομία, θα την κατηγορήσει για την «απογραφή» στην οικονομία, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι θα προτείνει νέες αποκρατικοποιήσεις. Στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» ο Γ. Παπανδρέου θα προσφέρει πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση, θα ασκήσει... αντιπολιτευτική πίεση για να περάσουν νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα κληθούν να επικυρώσουν και οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που έχει προετοιμάσει το «ΙΣΤΑΜΕ», με ερωτήσεις για τα θέματα της Παιδείας, του Ασφαλιστικού, της ανεργίας που η... επίλυσή της θα συνδυάζεται με τη μερική απασχόληση, το «ευρωσύνταγμα», την ΚΑΠ. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τη «Χαριλάου Τρικούπη» στα πλαίσια του συνεδρίου, σε αίθουσες του χώρου που θα το φιλοξενήσει, θα διεξαχθούν συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα.

Από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δε θα λείψουν και οι «μάχες» για την εκλογή των συνέδρων στα κορυφαία όργανα του κόμματος. Ηδη ο... αγώνας για μια θέση στο Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται σκληρός. Πάντως, ήδη πολλά από τα «παλιά» στελέχη νιώθουν ανασφάλεια για την εκλογή τους. Μια «μάχη» που αναμένεται να κορυφωθεί για τη στελέχωση του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι το διάδοχο όργανο του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ