Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αρχιτέκτονες ζητούν διακοπή εργασιών

Ελάχιστο τμήμα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στου Μακρυγιάννη
Ελάχιστο τμήμα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στου Μακρυγιάννη
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας κατά του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ΑΕ και της τεχνικής εταιρίας «ΑΛΤΕ ΑΕ» κατέθεσε ομάδα αρχιτεκτόνων, αποτελούμενη από τους Ν. Σιοπκίδη, Κ. Αδαμόπουλο, Χρ. Σελιανίτη, Κ. Φινέ, Α. Χαλκιά, Γ. Σαρηγιάννη, Ειρ. Λευκαδίτου, Ν. Ρουσέα παράλληλα με αίτηση διακοπής των εργασιών ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη.

Η αίτηση στηρίζεται στο ότι «οι εργασίες εκτελούνται χωρίς άδεια, με βάση νόμο "περί Ολυμπιακών Εργων", ο οποίος χορήγησε άδεια κατασκευής, αλλά κρίνεται αντισυνταγματικός» και «στην ανετοιμότητα της μελέτης», όπως ομολογεί και ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Οι αρχιτέκτονες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι οι παραπάνω φορείς «επισπεύδουν τις οικοδομικές εργασίες χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις», δηλαδή έκδοση οικοδομικής άδειας από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Αθηναίων. Αντίθετα, οι εργασίες στηρίζονται στο νόμο 3207/2003, που στο άρθρο 9 δηλώνεται πως ο συγκεκριμένος νόμος «επέχει θέση άδειας». Με τον ίδιο νόμο εγκρίνεται και η περιβαλλοντική μελέτη του ΝΜΑ «για να αποτρέψει τη δικαστική αμφισβήτησή της (...)». «Ο νόμος αυτός όμως αντιβαίνει σε περισσότερες διατάξεις του Συντάγματος», οι οποίες παρατίθενται στην αίτηση.

Σημειώνουν επίσης ότι η σύσταση του ΟΑΝΜΑ με νόμο «δεν τον απαλλάσσει από όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις» κάθε προσώπου «που επιδιώκει την έναρξη και διεξαγωγή οικοδομικών εργασιών, και μάλιστα εντός σχεδίου πόλεως και στο τετράγωνο Μακρυγιάννη, αναγνωρισμένο ιστορικό τόπο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ανήκοντα στο Ιστορικό Κέντρο των Αθηνών δυνάμει ΠΔ, από 21.9.1979».

Το δικαστήριο παρέπεμψε την αίτηση για τις 25/5/2005 «όπου και θα κριθεί τελεσίδικα η νομιμότητα των εκτελουμένων εργασιών στου Μακρυγιάννη», παρότι οι αρχιτέκτονες ζητούσαν, εκτός από παύση των εργασιών μέχρι την έκδοση της απόφασης, να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή, που να απαγορεύει «τη μεταβολή της πραγματικής κατάστασης στο τετράγωνο Μακρυγιάννη χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ