Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Αγωνιστική επαγρύπνηση για ασφαλιστικό

Συγκέντρωση ενημέρωσης και  αγωνιστικής ετοιμότητας για το ασφαλιστικό την Παρασκευή 26 Μάη στη Νάουσα και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις

Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης, με στόχο την αγωνιστική ετοιμότητά τους απέναντι στην επερχόμενη αντιασφαλιστική λαίλαπα που προωθούν κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκινά η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίζεται την Τρίτη 23 Μάη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου από τις περιοχές Βέροιας και Νάουσας στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ενώ την Παρασκευή 26 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ΕΚΝ στις 7 το απόγευμα.

«Σήμερα η κοινωνική ασφάλιση είναι στο μάτι του κυκλώνα από την πιο άγρια ταξική πολιτική, που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με εντολή του κεφαλαίου», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. Από το 1986 - συνεχίζει - έχει ξεκινήσει μια πολιτική περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, η οποία έχει εκτοπίσει πάνω 2 εκατομμύρια εργαζόμενους από την ασφάλιση, έχει υποβαθμίσει τις παροχές υγείας και τις συντάξεις, ενώ έχει δημιουργήσει τεράστια ελλείμματα στο ΙΚΑ, αφού χαρίζουν δισεκατομμύρια στους εργοδότες».

Οπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια για όλους, με κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση, να μειώσει το συντάξιμο μισθό και τις επικουρικές συντάξεις, να περιορίσει τις αναπηρικές συντάξεις, να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές...

Το πλαίσιο αιτημάτων είναι: Ασφάλιση κοινωνική, δημόσια και υποχρεωτική. ΟΧΙ σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης του κλάδου συντάξεων και υγείας και στην παράδοση των αποθεματικών στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και στοιχειώδης κάλυψη για τον ελάχιστα απασχολούμενο, αφού οι ελαστικές μορφές εργασίας εκτοπίζουν μεγάλα τμήματα εργαζομένων. Εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης. Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων. Ασφάλιση χρόνου ανεργίας και ασθενείας. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Ορια ηλικίας για συνταξιοδότηση 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και στα βαρέα και ανθυγιεινά 55 για άνδρες και 50 για γυναίκες. Σύνταξη στα 35 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.

Οπως σημειώνει, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να περάσει τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας της πάλης και πρέπει να απορριφθεί. Τα προβλήματα - συνεχίζει - δε λύνονται με «κοινωνικό διάλογο», αλλά με ταξική σύγκρουση. «Η δημιουργία - καταλήγει - του ΠΑΜΕ θέτει τις βάσεις του ταξικού πόλου αντίστασης, για ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ