Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Την καταπάτηση δικαιωμάτων καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, στάση εργασίας την Τρίτη

Σε στάση εργασίας την Τρίτη 23 Μάη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τέλος της βάρδιας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κοινοπραξίας «Αττική οδός», διαμαρτυρόμενοι για την εργοδοτική ασυδοσία που επικρατεί στο χώρο και διεκδικώντας επίλυση των προβλημάτων τους. Τη στάση εργασίας κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Αττική οδός - σημειώνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του - είναι το τρίτο μεγαλύτερο έργο στην Αττική, με κόστος που φτάνει τα 500 δισ. δραχμές. Η σύμβαση - συνεχίζει - και σε αυτό το έργο είναι αποικιοκρατική, αφού η κατασκευάστρια κοινοπραξία, συμμετέχοντας μόνο κατά 12% στο κόστος, θα το εκμεταλλεύεται για 25 χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι, που είναι οι κύριοι χρηματοδότες, θα πληρώνουν πανάκριβα διόδια.

Οπως επισημαίνει η κοινοπραξία, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι που κατασκευάζουν το έργο, ενθαρρυνόμενοι από την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και την αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών, καταπατούν δικαιώματα των εργαζομένων.

Ειδικότερα υπογραμμίζει: «Τα μεροκάματα είναι χαμηλά, σε αρκετές περιπτώσεις κάτω και από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ εφαρμόζονται αντεργατικοί τρόποι αμοιβής, ωρομίσθιο κλπ. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 10 ώρες.

Η ασφάλιση κατακρεουργείται, αφού αρκετοί εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται για όλες τις μέρες και με τις πραγματικές αποδοχές, ενώ δεν ασφαλίζονται για τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα και ήδη δυο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο χώρο, ενώ αρκετοί είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι. Επιπλέον δεν υπάρχει οργανωμένο ιατρείο, γιατρός, νοσοκόμα, ασθενοφόρο στα εργοτάξια. Δεν παραχωρούνται στους εργαζόμενους ατομικά είδη προστασίας και δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για κολατσιό, τουαλέτες... Δεν υπάρχουν βοηθοί χειριστές στα βαρέως τύπου μηχανήματα.

Επίσης αρκετοί εργοδότες δεν καταβάλλουν τα ημερομίσθια των επίσημων αργιών, ασθενείας και αποζημίωσης, ενώ ορισμένοι δεν τηρούν τις συμφωνίες που υπογράφονται με το Συνδικάτο».

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, τονίζοντας πως «με την πάλη μας μπορούμε να καλυτερεύσουμε την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ