Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην απεργία μέσα από συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση των οικοδόμων
Από τη χτεσινή εξόρμηση των οικοδόμων
Με στόχο η μάχη της απεργίας να αποτελέσει σταθμό στο άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων μέσα στους χώρους δουλιάς όλων των κλάδων, τα ταξικά συνδικάτα που συγκροτούν το απεργιακό μέτωπο της 17ης Μάρτη σηκώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλιά. Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες. Με συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια. Με τις προκηρύξεις των σωματείων και το υλικό του ΠΑΜΕ. Εργάτη τον εργάτη. Με τα ιδιαίτερα αιτήματα κάθε κλάδου, ενταγμένα στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και στην προοπτική της συνολικής ρήξης με την πολιτική που παράγει τα προβλήματα και όσους τη στηρίζουν.

Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία τους, οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που ορίστηκαν για την Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και στο Αγαλμα Βενιζέλου την ίδια ώρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε δεκάδες άλλες πόλεις όλης της χώρας.

Απόφαση για απεργία έχουν πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και εκατοντάδες άλλα Συνδικάτα και Σωματεία σε όλη τη χώρα. Τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργάτες συντονίζουν και οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών με απόφαση του ΔΣ του ΣΥΣΠΙΣ.

Σε 24ωρη απεργία, στις 17 του Μάρτη, καλούν ακόμα η Ομοσπονδία Ταχυδρομικών, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΠΟΕΔΗΝ.

Με ταξική ορμή...

«Αυτή η απεργία πρέπει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εχουμε χρέος. Για καλύτερα μεροκάματα, για καλύτερες συνθήκες δουλιάς, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία, κόντρα στον ταξικό συμβιβασμό. Να "νεκρώσουμε" τα γιαπιά και να πάρουμε όλοι τη θέση μας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ». Το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού πέρασε χτες την πύλη του εργοτάξιου της ΤΕΡΝΑ στην οδό Καβάλας. Με τις αφίσες που κόλλησε το Συνδικάτο Οικοδόμων στις κολόνες της οικοδομής. Με το τρικάκι που γέμισε το εργοτάξιο και τους γύρω δρόμους. Με την προκήρυξη που καταγράφει τα αιτήματα του κλάδου «δεμένα» με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Με το γραμμένο στα Αλβανικά κάλεσμα που μοίρασαν οι συνδικαλιστές στους μετανάστες εργάτες. Για δέκα λεπτά, οι εργασίες σταμάτησαν και οι οικοδόμοι μαζεύτηκαν σε κύκλο, για να ακούσουν λίγα λόγια από τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου τους, να συζητήσουν για το ΠΑΜΕ και τους στόχους του, για την καθημερινή μάχη για το μεροκάματο.

«Η επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και τους εργοδότες δε μας επιτρέπει να παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια», τόνισε στους εργαζόμενους ο Γ. Νιέρρης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. «Μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και ο αγώνας, να βάλουμε πιο ψηλά των πήχη των απαιτήσεων. Ο αγώνας δεν μπορεί να περιορίζεται σε επιμέρους μόνο αιτήματα. Η πάλη για το σήμερα πρέπει να ανοίγει το δρόμο για ριζικότερες αλλαγές αύριο».

και στο εμπόριο

Η επιτυχία της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων στις 7 του Φλεβάρη έβαλε τα θεμέλια για την κλιμάκωση του αγώνα, όπως εκφράστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος». Οι εργαζόμενοι μίλησαν με τις συνδικαλίστριες για όλα αυτά που - όπως έλεγαν - τους «μαυρίζουν» τη ζωή: Το απάνθρωπο ωράριο, τους μισθούς -χαρτζιλίκι των 320 ευρώ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Για όλ' αυτά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν στο πλευρό των ταξικών σωματείων τους. Και παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει και να τους αποτρέψει από οποιαδήποτε συνδικαλιστική δραστηριότητα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δε δίστασαν να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής στο σωματείο.

Οι εμποροϋπάλληλοι του «Λαμπρόπουλου» υποδέχτηκαν θετικά τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας - και από την ίδια τους την εμπειρία - ότι τέτοια αιτήματα προκύπτουν από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. «Ποιος μπορεί να ζήσει με τόσο λίγα χρήματα; Να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ; Και μάλιστα με το διαρκή φόβο της απόλυσης...», αυτά τα λόγια έβγαιναν από τα στόματα όλων των εργαζομένων.

«Χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα! Οι εργοδότες μας συμμετέχουν στα σωματεία τους, είναι ενωμένοι. Εχουν στο πλευρό τους την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του Συνασπισμού. Πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση, κι η 17η του Μάρτη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσουμε 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, τρία απογεύματα τη βδομάδα κλειστά τα καταστήματα, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό», μ' αυτά τα λόγια κάλεσε τους εργαζομένους στην απεργία η Μ. Τσαγκατάκη, Γραμματέας του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ