Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Προκλητική εμφάνιση στους ναυτεργάτες

Στο «σπίτι του κρεμασμένου», δηλαδή στους ναυτεργάτες, που έχουν ψηθεί από τις Κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς, βρήκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος να δείξει την ευρωλαγνεία του! Χτες το πρωί, στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και δεύτερη μέρα της πανναυτεργατικής απεργίας, ο Α. Αλαβάνος υπεραμύνθηκε της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την οποία μάλιστα αποφάνθηκε, προκαλώντας και κοροϊδεύοντας τον κόσμο ότι δεν είδε πουθενά να αναφέρει τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, όταν επισημάνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι το κόμμα του έχει ευθύνη γιατί μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Αλαβάνος ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη δε μιλάει για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού χωρίς εθνικούς περιορισμούς και κοινωνικές δεσμεύσεις!

Και αυτό όταν ειδικά οι ναυτεργάτες με τον κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ζουν αυτές τις «ελευθερίες» στο πετσί τους. Και αυτές ακριβώς τους βγάζουν στους καταπέλτες, σε αυτές στηρίζονται οι εφοπλιστές και τους πετάνε μαζικά στην ανεργία, συνθλίβοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και επιχειρούν να τους μετατρέψουν σε «φιλιππινέζους» στη χώρα τους.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ απαντώντας σε αυτή την πρόκληση, σημειώνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

«Η Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, η απελευθέρωση των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ που ψήφισαν και στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενισχύουν την επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων και των ναυτεργατών, οδηγώντας χιλιάδες στην ανεργία, εντείνουν την εκμετάλλευση και καταδικάζουν δεκάδες νησιά σε συνθήκες απομόνωσης. Η στήριξη από τον πρόεδρο του ΣΥΝ αυτής της πολιτικής, η προσπάθεια αποενοχοποίησής της, αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες που πληρώνουν τις συνέπειές της. Υπονομεύει τους αγώνες τους. Οι ναυτεργάτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Η ΚΟΝ καλεί τους ναυτεργάτες να «δυναμώσουν τους αγώνες τους, να συντονίσουν τη δράση τους με το ταξικό κίνημα, προβάλλοντας και παλεύοντας πλαίσιο αιτημάτων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, και αμφισβητεί την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου».

Αργά το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επιχείρησε να απαντήσει με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Με τον ισχυρισμό ότι «η ΚΟΝ διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥΝ». Με δεδομένο ότι στη συζήτηση ήταν πολλοί οι παρόντες, καλό είναι κάποιος να πει στον κ. Αλαβάνο να μελετά τι λέει όταν βρίσκεται σε εργατικό ακροατήριο... Κι αν 13 χρόνια μετά δεν έχει διαβάσει ακόμα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ας τη διαβάσει έστω και τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ