Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Ζητούν σταθερή δουλιά

αλλά η ΤΕΔΚΝΑ ζητά να γίνει ελκυστική η μερική απασχόληση

Υπέρ της πλήρους και σταθερής εργασίας τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, σε αντίθεση με το καθεστώς μερικής απασχόλησης, που αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ανασφάλεια. Αυτό είναι, ανάμεσα σε άλλα, το συμπέρασμα δύο ερευνών που εκπόνησε και παρουσίασε χτες η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), σε σχετική ημερίδα με θέμα «Εύρεση εργασίας και επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Αττικής».

Οι έρευνες καταγράφουν το προφίλ των ανέργων και των επιχειρήσεων σε 17 δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα σε: Αθήνα, Αγ. Βαρβάρα, Ασπρόπυργο, Γαλάτσι, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Ηράκλειο, Καισαριανή, Καλύβια Θορικού, Κορυδαλλό, Νέα Ερυθραία, Ν. Χαλκηδόνα, Παλλήνη, Πέραμα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Χολαργό. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν βάσει ερωτηματολογίου που απάντησαν 305 άνεργοι, εκ των οποίων οι 139 είναι άνδρες και 303 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, το 79% των γυναικών και το 74% των ανδρών επιθυμούν πλήρη και μόνιμη απασχόληση. Μερική απασχόληση προτιμούν το 15% των ανδρών και το 14% των γυναικών. Τα εποχιακά επαγγέλματα προτιμούνται από το 3% των γυναικών και το 7% των ανδρών. Προσωρινή απασχόληση επιθυμούν το 3% των γυναικών και το 2% των ανδρών. Οπως τονίζεται στη μελέτη της ΤΕΔΚΝΑ, «είναι σημαντική η έλλειψη ευκαιριών εργασίας με καθεστώς μόνιμης μερικής απασχόλησης».

Ωστόσο, και παρά την εκφρασμένη και δεδομένη βούληση για σταθερή δουλιά, οι έρευνες προτείνουν «νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι θέσεις μερικής απασχόλησης να υποστηρίζονται από πλήρη ασφαλιστική κάλυψη» και κατά συνέπεια να γίνονται πιο θελκτικές στους ανέργους. Η θέση αυτή συντάσσεται με τη γενικότερη κατεύθυνση που εκπορεύεται από την ΕΕ για την προώθηση της μερικής απασχόλησης, το μοίρασμα δηλαδή μιας θέσης εργασίας σε έναν και δύο εργαζόμενους, ώστε από τη μία να μειώνονται - εικονικά βέβαια - τα νούμερα της ανεργίας και να περιορίζεται η εξαθλίωση και από την άλλη να χτυπιούνται τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου επανέφερε πρόταση που έχει διατυπώσει και στο τακτικό της συνέδριο η ΚΕΔΚΕ, να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοβουλίες στην υπόθεση της απασχόλησης. Στόχος, ανάμεσα στα άλλα, να ξεφύγει η υπόθεση της εργασίας από την ευθύνη του κράτους και να καταστεί η εύρεση δουλιάς ατομική υπόθεση που θα φέρει βέβαια και ατομικές συμβιβαστικές λύσεις.

Τέλος, από τα στοιχεία της ΤΕΔΚΝΑ προκύπτει ότι στο 81% των επιχειρήσεων δεν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, ενώ το 92% απασχολεί μόνιμο προσωπικό. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι θέσεις εργασίας κατανέμονται ως εξής: 45% των επιχειρήσεων απασχολούν από 1 έως 3 εργαζόμενους, 19% από 4 έως 8, 17% από 9 έως 20, 5% από 21 έως 50. Επίσης 5% από 51 έως 100, 4% από 101 έως 300, 4% από 501 και πάνω. Τέλος 1% των επιχειρήσεων απασχολούν από 301 έως 500 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 και πλέον εργαζόμενους είναι ανώνυμες εταιρίες, βιομηχανίες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ