Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πορεία χτες στην Αθήνα

Βήμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και αποφασιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους για πλήρη και σταθερή εργασία, σταμάτημα των απολύσεων, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, αλλά και όλων των αιτημάτων τους, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως αυτά προβάλλονται από το ΠΑΜΕ, αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης, συνδικαλιστών και εργαζομένων των ταξικών σωματείων της Αθήνας, μπροστά στην Πανεργατική απεργία στις 17 Μάρτη.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 5 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «35ωρο - 7ωρο - 5νθημερο. Πλήρης σταθερή δουλιά - προστασία των ανέργων», «Οχι στις απολύσεις. Πλήρης σταθερή εργασία για όλους. Ουσιαστική προστασία των ανέργων», διεκδικούσαν με τα πανό τους και τα συνθήματά τους για: «1.200 βασικό μισθό ενάντια στη λιτότητα και το συμβιβασμό».

Στο πλευρό των εργαζομένων στη συγκέντρωση και την πορεία παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μόλις ξεκίνησε η πορεία συνδικαλιστές αντιλήφθηκαν ότι στην «ουρά» της είχε παρεσφρύσει «ασφαλίτης», τον οποίο και αμέσως έδιωξαν. Εξω από το υπουργείο Απασχόλησης απηύθυναν χαιρετισμό συνδικαλιστές και πρόεδροι των σωματείων κάνοντας από κοινού μια έκκληση: την ανάγκη να δοθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της συγκέντρωση αποτέλεσε η κίνηση του Νίκου Τουτουντζάκη, απολυμένου από την επιχείρηση «Δρακουλάκης», ο οποίος πέταξε στην είσοδο του υπουργείου δεκάδες λευκά χαρτιά που συμβόλιζαν τις απολύσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Ο Ν. Καραγιώργης απήγγειλε ποίημα για την ειρήνη του Τ. Λειβαδίτη με τίτλο «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος».

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ως την κύρια υπεύθυνη για τις απολύσεις και τους απλήρωτους εργάτες. Επέδωσαν το ψήφισμά τους και δήλωσαν ότι με την απεργία στις 17 Μάρτη αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα τους θα μπουν εμπόδιο σε αυτήν την πολιτική: για το σταμάτημα των απολύσεων, μαζικές προσλήψεις στην Παιδεία, την Υγεία. Πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα άμεσης ανάγκης για την εργατική οικογένεια. Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, 48 ευρώ μεροκάματο. Επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις και για όσο είναι άνεργοι με το 80% του μεροκάματου που διεκδικούν. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, 50 και 55 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ. Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ