Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα

Λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάρτη, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Β. Βορόνιν προχωρεί σε σημαδιακές διεθνείς επαφές. Ετσι, μετά την επίσκεψή του, που έκανε με δική του πρωτοβουλία στον «πορτοκαλί» Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, στο Κίεβο, για να συζητήσει το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, κατά την επιστροφή του, προσκάλεσε στη Μολδαβία τον Πρόεδρο της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι. Οι δύο Πρόεδροι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Επίσης, οι επαφές αυτές ενισχύουν τα σενάρια για την αναθέρμανση της περιφερειακής διακρατικής συνεργασίας της GUUAM, από την οποία είχε αποκλειστεί η Ρωσία και στην οποία συμμετέχουν η Γεωργία, η Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν (που το τελευταίο διάστημα έχει «παγώσει» τη συμμετοχή του), το Αζερμπαϊτζάν και η Μολδαβία.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, από το Κισινιόφ της Μολδαβίας, δήλωσε πως Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία δεν προτίθενται να δημιουργήσουν έναν αντι-ρωσικό άξονα, ούτε να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. «Ολοι πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε χώρα μπορεί να επιλέξει το μέλλον της. Η GUUAM είναι μια οργάνωση νέων δημοκρατικών κρατών και στην Ευρώπη δεν υπάρχει θέση για αποσχιστικές τάσεις και για προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι σήμερα η Γεωργία και η Μολδαβία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Μολδαβίας.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, Β. Βορόνιν, σημείωσε πως, όπως χτες στο Κίεβο με τον Πρόεδρο Γιούστσενκο, έτσι και σήμερα στο Κισινιόφ, με τον Πρόεδρο Σαακασβίλι, συζήτησαν τη σημασία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΡΟ) γι' αυτά τα κράτη και συμφώνησαν πως ο ρόλος της Ρωσίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σύμφωνα με τα λόγια του, η ιστορία των μολδαβο-ρωσικών σχέσεων είναι πάνω από 300 χρόνια και πλέον πρέπει να περάσουν σε νέο επίπεδο, να ξεφύγουν από τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας και θα ήμασταν υποχρεωμένοι στη ΡΟ για τη συνεισφορά της στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, όμως δεν μπορεί να μας κρατά στα πλαίσια μιας ανύπαρκτης ΕΣΣΔ», δήλωσε ο Β. Βορόνιν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ