Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Αναγκαίος ο κοινός αγώνας

Καταγγέλλει κάθε στημένο «διάλογο» για το ωράριο, ζητά υποχρεωτικό μέχρι 48 ώρες και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής

Σε κοινούς αγώνες ΕΒΕ και εργαζομένων καλεί η «Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ» (ΔΗΚΕΒΕ) ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και στην «προκλητική ενέργεια» της κυβέρνησης της ΝΔ να διευρύνει ακόμη περισσότερο το ωράριο, μετά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «που συμπληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς και προωθεί αλλαγές που υπηρετούν τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων και μεγαλεμπόρων για περισσότερα κέρδη».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δυνατότητες και την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων και θα αυξήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Είναι ένα ακόμη πλήγμα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, θα μειώσει ακόμη πιο πολύ το εισόδημα, θα τους εξαντλήσει βιολογικά, τους αφαιρεί τον ελεύθερο χρόνο και τη δυνατότητα για κοινωνική δραστηριότητα». Και συνεχίζει: «Ο διάλογος που επικαλείται η κυβέρνηση είναι προσχηματικός, σκοπό έχει να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη συναίνεση της απόφασής της και να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ».

Η παράταξη τονίζει ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ να απαντήσει αποφασιστικά και να αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική. Η πάλη και ο κοινός αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους είναι ο μόνος δρόμος, είναι μια πραγματική αναγκαιότητα η οποία πηγάζει από τα χτυπήματα που δέχονται από την αντιλαϊκή πολιτική, οικοδομείται στη βάση της πάλης ενάντια στην απελευθέρωση και των κοινών αιτημάτων για:

  • Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας - υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Ωράριο μέχρι 48 ώρες τη εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1162/97».

Επίσης, η ΔΗΚΕΒΕ «στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους (7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο), κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, συνεχές ωράριο». Τέλος, καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες να ενημερώσουν τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, «να καταγγείλουν κάθε παραπλανητική ενέργεια από οποιαδήποτε πλειοψηφία και αν προέρχεται και θα καταλήγει σε ένα στημένο "διάλογο", δήθεν για να διορθώσει αυτό το νομοσχέδιο που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ