Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Νομοσχέδιο συντήρησης των προβλημάτων

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει μια σειρά από τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον επιμελητηριακό νόμο.

Μεταξύ άλλων, οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν σε ρυθμίσεις, οι οποίες:

  • Διέπουν τη σύσταση των διοικητικών συμβουλίων των Επιμελητηρίων, τις αρμοδιότητές τους, καθώς και το ύψος των επιχορηγήσεων που μπορούν να δίνονται σε συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.
  • Δίνουν τη δυνατότητα στα Επιμελητήρια «να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε κεφαλαιουχικές εταιρίες, η δραστηριότητα των οποίων εξυπηρετεί ιδιαίτερο δημόσιο συμφέρον» κατόπιν αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου που υπόκεινται στην έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της, όταν λόγος γίνεται για τη διαχείριση των αποθεματικών των Επιμελητηρίων που προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους, κύρια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Ορίζουν ελάχιστο αριθμό μελών, προκειμένου για την ίδρυση τμημάτων σε Επιμελητήρια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός σε Επιμελητήρια που εδρεύουν στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη είναι 200 επιχειρήσεις και για όλα τα υπόλοιπα Επιμελητήρια είκοσι επιχειρήσεις, που μπορεί να μειώνονται στο μισό «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Επιπλέον, όσον αφορά στην εκλογή προέδρου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος συνδυασμός έχει συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία ψήφο, πρόεδρος ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ