Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΟΥΛΙΚΙΔΗΣ
Απώλεια για τη συντήρηση των μνημείων

Υποκύπτοντας στο μακρόχρονο και οξύτατο αναπνευστικό του πρόβλημα, «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών, o Θόδωρος Σκουλικίδης, «ψυχή» της συντήρησης των κειμηλίων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εν γένει, και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, χημικός - μηχανικός, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ. Για χρόνια πολλά υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και αγωνίστηκε για μια επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.

Διεθνούς κύρους και εκτίμησης επιστήμονας, με μακρόχρονο και σπουδαίο διδακτικό και επιστημονικό έργο, ο Θ. Σκουλικίδης έδωσε πολύμορφες μάχες για τη συντήρηση των αρχαιοτήτων ενάντια στις πολυεθνικές. Από το 1975 και μέχρι το θάνατό του διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, εποπτεύοντας την επιστημονική ομάδα στον τομέα συντήρησης. Μεταξύ των πολλών διακρίσεών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνεται και το Μετάλλιο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Συντήρηση Αρχαίων Μνημείων (1988).

Σπούδασε στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και διευθυντής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών του ΕΜΠ. Ηταν μέλος των συλλογικών φορέων του κλάδου του, συμμετείχε και στις Επιτροπές Συντήρησης Μνημείων της Ρόδου και των Κατακομβών Μήλου καθώς και σε διεθνείς επιτροπές για την προστασία των μνημείων.

Πλούσιο είναι και το διοικητικό του έργο, αφού, συντέλεσε ως κοσμήτορας και πρόεδρος στην αναβάθμιση της Σχολής και του Τμήματος Χημικών Μηχανικών προς την ορθή κατεύθυνση της χημικομηχανικής, με επέκταση της διδασκαλίας μαθημάτων, ίδρυση έδρας τεχνικής χημικών διεργασιών, καθιέρωση προπτυχιακών κατευθύνσεων κ.ά.

Το πλούσιο συγγραφικό έργο του «μετρά» τουλάχιστον 160 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, πολλά βιβλία και επιστημονικές εκθέσεις. Οι μελέτες του εισήγαγαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έρευνα για τη διάβρωση - φθορά των λίθων και μετάλλων και την προστασία των μνημείων. Οι πρωτότυπες και πρωτοποριακές έρευνες και εφευρέσεις του στους παραπάνω τομείς, τον καθιέρωσαν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Για την αγωνιστική του στάση φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής και της χούντας.

Η κηδεία του Θ. Σκουλικίδη θα γίνει αύριο, στις 2 μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ