Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Πάνω η ανεργία - κάτω μισθοί και συντάξεις

Ανεργία, καθηλωμένοι μισθοί, συντάξεις μιζέριας, παραπέρα υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης είναι ο απολογισμός με τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Παρά τη δέσμευση για μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο διάστημα του ενός χρόνου, η ανεργία όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά τραβά σταθερά την ανηφόρα. Ετσι το β΄ τρίμηνο του 2004 το ποσοστό ανεργίας (και μάλιστα με τον νέο τρόπο υπολογισμού) αυξήθηκε στο 10,2% από 9,3% το 2003. Το γ΄ τρίμηνο - το τελευταίο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία - η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,1% από 9,3% το 2003. Ανεξάρτητα από τις επίσημες στατιστικές, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Γενάρη του 2004 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήταν 534 χιλιάδες τον ίδιο μήνα του 2005 ανέρχονταν σε 546 χιλιάδες.

Κάλπικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και στο εισοδηματικό. Ετσι οι ονομαστικές αυξήσεις του δημοσίου ήταν μόλις 3,6%, ποσοστό που στον πραγματικό μισθό μεταφράζεται σε 2,5%. Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 852 ευρώ διαμορφώνονται στα 873,2 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι αυξήσεις στις συντάξεις. Το ποσοστό αύξησης 4% σε δημόσιο, ΙΚΑ και στ' άλλα ταμεία βρίσκεται στα όρια του πληθωρισμού. Ακόμα και μετά την αύξηση, ένας στους δύο συνταξιούχους του ΙΚΑ (από τους 930.000) θα έχει σύνταξη κάτω από 428 ευρώ. Η δε αύξηση στη σύνταξη των αγροτών είναι μόλις 12 ευρώ το μήνα, αντί για 30 ευρώ, ώστε στο τέλος της τετραετίας να καλυφθεί ο στόχος των 330 ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά.

Η ευθεία επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση αποτυπώνεται στην υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ, αλλά και στην υπόθεση των τραπεζών, όπου το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προβλέπει μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (ιδιωτικοποίηση). Ο εμπαιγμός με το ΛΑΦΚΑ, αλλά και τα σχέδια κατάργησης της μονιμότητας (π.χ. ΟΤΕ) επιβεβαιώνουν όχι μόνο την αντεργατική πολιτική του πρώτου έτους διακυβέρνησης, αλλά και προδιαγράφουν ακόμα χειρότερα χρόνια για την επόμενη τριετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ