Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Να λειτουργεί υπέρ των αποδήμων

Παρέμβαση του Ν.Γκατζή σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

Στην ανάγκη το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) να λειτουργεί για τα πραγματικά συμφέροντα των αποδήμων και όχι μέσω αυτού να εξυπηρετούνται κυβερνητικές και μικροκομματικές επιδιώξεις, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, παρεμβαίνοντας στη Βουλή σε σχετική Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι το ΣΑΕ με διάφορες κατά καιρούς κυβερνητικές παρεμβάσεις ξέφυγε από τις ιδρυτικές του επιδιώξεις και από το διεκδικητικό του ρόλο και περιορίστηκε σε ένα γνωμοδοτικό όργανο. Μάλιστα, στη λειτουργία του δεν αναγνωρίζεται ο ουσιαστικός ρόλος των κοινοτήτων των αποδήμων, ενώ το οικονομικό κόστος της λειτουργίας του ΣΑΕ πέφτει στις πλάτες των αποδήμων αντί να υπάρχει γενναία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής ζήτησε να αναγνωριστεί ο θεσμικός και νομικός ρόλος των κοινοτήτων και των ομοσπονδιών και αυτές να χρηματοδοτηθούν από το κράτος. Σχετικά με την εκλογή των οργάνων του ΣΑΕ πρότεινε η εκλογή του προεδρείου του να γίνεται με την απλή αναλογική και είπε ότι πρέπει να πάψουν να λειτουργούν διάφορες οργανώσεις του εξωτερικού σε θρησκευτική βάση, γιατί έτσι δημιουργούνται διακρίσεις ανάμεσα στους Ελληνες με βάση τη θρησκεία τους.

Ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε και στη λεγόμενη «επιστολική ψήφο» των αποδήμων και εξέφρασε την αντίθεσή του με την καθιέρωσή της, υπενθυμίζοντας τους αγώνες που έγιναν, προκειμένου αυτή να καταργηθεί στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων. Πρότεινε δε να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στις ευρωεκλογές για την ψήφο των αποδήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ