Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να δώσουν δυναμική στο κίνημα

Με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» συναντήθηκε και συνομίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στα υπόγεια ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, ενός από τα εκατοντάδες καλογυαλισμένα εργοδοτικά κάτεργα, όπου η πλουτοκρατία πασχίζει να κρύψει την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Μαζί με μαγείρισσες, με λαντζέρισσες, με καμαριέρες, που οι ξενοδόχοι αποκαλούν «αντιτουριστικές» σα βγάλουν την πρώτη ρυτίδα, που αμείβονται με 400 και 500 ευρώ το μήνα, εργαζόμενες ενός κλάδου όπου επιβλήθηκαν ακόμα και «συμβάσεις μιας μέρας». Εργαζόμενες, στις οποίες τα αστικά κόμματα απευθύνονται με περίσσιο θράσος και τολμούν να λένε ότι βρήκαν το φάρμακο της ισότητας στην ελαστική και μερική απασχόληση. Με αυτές τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος και κομμουνιστών ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Και μίλησε ξάστερα: Εμείς - είπε - έχουμε στο επίκεντρό μας τα προβλήματα της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων. Αυτές οι γυναίκες θέλουμε να είναι μπροστά, αυτές τις γυναίκες θέλουμε να διευκολύνουμε να δράσουν, αυτές οι γυναίκες θα δώσουν ποιότητα και δυναμική στο κίνημα. Δε θέλουμε γυναίκες που χειροκροτούν άλλες γυναίκες, αλλά γυναίκες που μαζί με τους άντρες διεκδικούν και παλεύουν... Η δύναμη του γυναικείου εργατικού πληθυσμού, είναι δύναμη μαζί με τους άνδρες για σοβαρές πολιτικές αλλαγές...

Εμείς θέλουμε το χαμόγελο όχι ως εμπόρευμα, αλλά σαν αποτέλεσμα της πάλης για την αλλαγή των συνθηκών ζωής, της οικογένειάς μας, των παιδιών μας. Μόνο τότε το χαμόγελο είναι γνήσιο, βγαίνει από μέσα σου και όχι κατά παραγγελία...

«Το πρόβλημα είναι βαθύτερα πολιτικό»

Το νόημα της σημερινής μέρας έχει αλλοιωθεί, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Δεν είναι μόνο ότι τα αστικά κόμματα επιδιώκουν να είναι η 8η Μάρτη αφορμή για φιέστες. Είναι ακόμα πως επιχειρηματολογούν ότι «οι άντρες εμποδίζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας και την ισοτιμία της». Και εξήγησε: «Για μας, το πρόβλημα είναι βαθύτερα πολιτικό και πρέπει να σας πω, ότι τα πρώτα σημάδια της ανισότητας της γυναίκας εμφανίστηκαν όταν εμφανίστηκε πάνω στη γη η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».


Το «ενδιαφέρον», που δείχνει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες, δεν είναι τυχαίο. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί «να μείνει εντελώς παθητικό στην αύξηση της ανεργίας της γυναίκας». Διότι, υπάρχει ο «κίνδυνος», όπως είπε, γυναίκες αλλά και άνδρες, να βγουν στους δρόμους για διεκδίκηση. Ο προγραμματισμός της ΕΕ στοχεύει στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Εχει ως εξής: «να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τη γυναικεία απασχόληση, αλλά θέσεις μερικής απασχόλησης, ευκαιριακής και εποχιακής. Διότι, σου λέει, η γυναίκα δεν παύει να είναι μάνα, νοικοκυρά, άρα θα της επιβάλουμε να δουλεύει λιγότερες ώρες, με λιγότερο μισθό και λιγότερα δικαιώματα και θα λέει και ευχαριστώ μπροστά στην ανεργία. Αρα θα κρύψουμε και την ανεργία μέσω της γυναίκας, και μέσω της μορφής της μερικής απασχόλησης της γυναίκας θα εξοικειώσουμε ολόκληρη την κοινωνία σε αυτή τη μορφή απασχόλησης».

Γυναίκες και ταξικά συμφέροντα

Απέναντι στις γυναίκες που η αστική τάξη και τα κόμματά της αναδεικνύουν, το ΚΚΕ απευθύνεται στις γυναίκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σ' αυτές «που δεν έχουν τις νταντάδες, δεν έχουν τις μαγείρισσες, δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να τον ξοδέψουν για μόδα, στην πολιτική, αλλά γυναίκες που προσπαθούν να βρουν ελεύθερο χρόνο να τα συνδυάσουν όλα. Εμείς τέτοιες γυναίκες θωρούμε ότι πρέπει να αναδεικνύονται». Το ζήτημα είναι τα ταξικά συμφέροντα για τα οποία αγωνίζεται μια γυναίκα: «Ακούμε πολλά λόγια για ισοτιμία από γυναίκες πολιτικούς, αλλά στη Βουλή αποφασίζουν όλα εκείνα τα μέτρα που βοηθούν τους επιχειρηματίες να κάνουν την ανισότητα ακόμα πιο οξυμένη», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και αναφέρθηκε και σε γυναίκες πολιτικούς τύπου Κοντολίζα Ράις και Μαντλίν Ολμπράιτ, που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα των λαών.

«Οχι» σε κάθε μορφή ανισότητας


«Εμείς ξεκινάμε από την άποψη πως, ό,τι παράγεται σε αυτόν τον τόπο το παράγει ο εργαζόμενος άνθρωπος. Οι κεφαλαιοκράτες έχουν τα κεφάλαια, αλλά τα κεφάλαια τα έβγαλαν από την εκμετάλλευση των ανθρώπων. Ο,τι παράγεται σε προϊόν και υπηρεσίες παράγεται από τους εργαζόμενους». Το ΚΚΕ δε δέχεται καμία μορφή ανισότητας στις γυναίκες, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παλεύει για σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, για μείωση του ωραρίου απασχόλησης ανδρών και γυναικών. Προτείνει, επειδή η γυναίκα είναι ανισότιμη στον καπιταλισμό, μια σειρά μέτρα που τις λέει «θετικές διακρίσεις». Οπως η εξαίρεση της γυναίκας από τα βαρέα και ανθυγιεινά, με βάση τα ιατρικά δεδομένα και δεδομένο την ανάγκη προστασίας της γυναίκας σε όλη της την παραγωγική ηλικία.

«Η καλύτερη προσφορά στην οικογένεια και τα παιδιά μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ποιες πολιτικές πρέπει να απορρίψουμε και με ποια συνθήματα με ποιους στόχους και με ποια πολιτική πρέπει να τρέξουμε μπροστά για να προλάβουμε αυτά που έρχονται».

«Οσο κυβερνούν τα κόμματα των επιχειρηματιών είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ δεν υπάρχει καλή προοπτική». Εμείς υποστηρίζουμε μια κοινωνία, τη λέμε σοσιαλιστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ