Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οχι» στην επέκταση των πολυεθνικών

Μία διαφορετική διάσταση στα μεγέθη της εγχώριας διανομής έδωσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΗ, Λεωνίδας Βαρδαρός. Κι αυτό γιατί «έριξε φως» στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στα οπτικοακουστικά και στην καθετοποίηση της παραγωγής τους. Σημείωσε, π.χ., ότι οι 400 ταινίες που εισάγονται το χρόνο (380 αμερικανικές) διανέμονται από 4-5 εταιρίες διανομής από τις 12 που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ακόμη και οι ελληνικές ταινίες που καταφέρνουν να παραμείνουν λίγο παραπάνω στις αίθουσες «το επιτυγχάνουν κυρίως λόγω της στήριξης που τους παρέχεται από τις εταιρίες διανομής που συμπίπτουν με τις εταιρίες παραγωγής του, ή που τουλάχιστον έχουν κάποιο ποσοστό στην παραγωγή».

Πρόσθεσε, ότι το πρόβλημα της διανομής «γίνεται ακόμα πιο προβληματικό με τη δημιουργία γραφείων διανομής από τις εταιρείες παραγωγής "Γουόρνερ" και "UPI", οι οποίες δημιουργούνε δικές τους αίθουσες για να διανέμουν τις ταινίες τους και συνεργάζονται με άλλες αίθουσες, των αστικών κέντρων και της επαρχίας, με τη δέσμευση ότι θα προβάλλουν αποκλειστικά τις δικές τους ταινίες. Παράλληλα οργανώνονται γραφεία δημοσίων σχέσεων, εξασφαλίζοντας και την υποστήριξη μιας μεγάλης μερίδας του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου».

Ο ομιλητής άσκησε επίσης κριτική στο «Filmcenter» λέγοντας πως και σε αυτό ισχύει η λογική «κόβεις εισιτήρια, μένεις στην αίθουσα, αλλιώς φεύγεις». Σημείωσε ότι ο φορέας διανομής «πρέπει να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης έχοντας στη διάθεσή του αίθουσες που θα διαμορφώνουν κατ' αποκλειστικότητα το πρόγραμμά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα» και να συνεργάζεται στην επαρχία με τις δημοτικές αίθουσες. Παράλληλα πρότεινε την ενίσχυση του «παράλληλου δικτύου διανομής» που θα πρέπει να είναι οι δημοτικοί κινηματογράφοι, οι λέσχες, οι ταινιοθήκες, τα στούντιο ακόμη και τα πανεπιστήμια «και να δημιουργηθούν προγράμματα προβολής ελληνικών ταινιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης». Οι κινηματογραφιστές πρέπει να απαιτήσουν «να καθοριστούν όροι και να παρθούν μέτρα ώστε να προστατευτεί η ελληνική κινηματογραφική αγορά από την κάθετη επέκταση των πολυεθνικών εταιριών στους τομείς της διανομής και προβολής» υπογράμμισε ο Λ. Βαρδαρός.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ