Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σοφία Μανιτάρα
Σοφία Μανιτάρα
Φωτ.

Στις 12 Φλεβάρη 2005 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 58 χρόνων ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στη μεταπολίτευση ήταν γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ. Διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στην ΕΑΣ Τρικάλων και μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Τρικάλων.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του προσφέρουν 200 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στις 22 Φλεβάρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΙΤΣΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων προς τιμή του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Μαρίνα Κίτσιου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΑ από το Μαλανδρίνο Φωκίδας. Στα «πέτρινα χρόνια» έζησε με βάρβαρο τρόπο τα βασανιστήρια των ξενόδουλων παρακρατικών. Βασάνιζαν και τα ανήλικα παιδιά της για να πάρουν πληροφορίες για τους αντάρτες. Ετσι αναγκάστηκαν όλοι να βγουν στο βουνό, αφού ο άντρας της και η κόρη τους ήταν μαχητές του ΔΣΕ.

Το 1949 πιάστηκαν από τμήμα του κυβερνητικού στρατού. Η Σοφία Μανιτάρα εξορίστηκε στη Χίο, στο Τρίκκερι και στο Μακρονήσι.

Ο εξάδελφός της ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ γεννήθηκε στην Αμυγδαλιά Φωκίδας, δάσκαλος, αξιωματικός της Σχολής εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου, στον πόλεμο του 40-41 υπηρετούσε στο Αλβανικό μέτωπο. Αν και τραυματισμένος με τη διμοιρία του, αιχμαλώτισαν Ιταλικό Τάγμα και παρασημοφορήθηκε.

Στην Κατοχή, μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος του ΕΑΜ στη Φθιώτιδα, πολέμησε ενάντια στους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ.

Θόδωρος Κατσιανάκος
Θόδωρος Κατσιανάκος
Κυνηγημένος, μετά την Απελευθέρωση, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε τέσσερις φορές.

Στις 22 Ιούνη 1949, τον δολοφόνησαν με προδοσία, έκοψαν το κεφάλι του, που το περιέφεραν στα χωριά. Τελικά δυο γυναίκες κατόρθωσαν να το πάρουν και να το θάψουν στο Νεκροταφείο του χωριού του.

Στη μνήμη της Σοφίας Μανιτάρα και του Τάκη Παπαϊωάννου προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ