Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πρόστιμα 290.000 ευρώ

Επιβλήθηκαν χτες από την ΑΠΔΠΧ ποινές σε ALTER, EXTRA, Μ. Τριανταφυλλόπουλο και Σπύρο Καρατζαφέρη

Πρόστιμα συνολικού ύψους 290.000 ευρώ επέβαλε χτες στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALTER και EXTRA και στους δημοσιογράφους Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και Σπύρο Καρατζαφέρη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε εκπομπές των δύο τηλεοπτικών σταθμών, για το θέμα του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι «αποκαλύψεις» που αφορούν τον εκκλησιαστικό και δικαστικό χώρο.

Η Αρχή Προστασίας συγκεκριμένα επέβαλε πρόστιμο 80.000 ευρώ στο ALTER και 50.000 ευρώ στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για εκπομπές του που μεταδόθηκαν από το ALTER για την «επεξεργασία προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων ή μη τρίτων». Στο EXTRA επέβαλε πρόστιμο 90.000 ευρώ ενώ στο δημοσιογράφο του καναλιού Σπύρο Καρατζαφέρη επέβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ για την «κατ' επανάληψη προβολή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ιεραρχών».

Η Αρχή Προστασίας σε ανακοίνωσή της αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους επέβαλε τα πρόστιμα. Εκρινε ότι δικαστικοί λειτουργοί και ιεράρχες που αναφέρθηκαν στις εν λόγω εκπομπές είναι «δημόσια πρόσωπα και στο μέτρο που τα προσωπικά τους δεδομένα ανάγονται στην άσκηση του δημοσίου λειτουργήματός τους είναι ανεκτή κατά το νόμο 2472/97 κάθε επεξεργασία των δεδομένων αυτών εφόσον πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Εκτιμά επίσης ότι η επανειλημμένη αναφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ιεραρχών στο πλαίσιο των εκπομπών του EXTRA «υπερβαίνει τις ανάγκες της ενημέρωσης του κοινού που συνδέεται αναπόσπαστα με την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» και αντιβαίνει το νόμο 2472/97 στο μέτρο που «καταλήγει σε διαπόμπευση των υποκειμένων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων». Κρίνει επίσης ότι η αναφορά μέσα από αυτές τις εκπομπές σε ευαίσθητα και όχι προσωπικά δεδομένα τρίτων στο «μέτρο που δεν είναι αναγκαία για τη δημοσιογραφική διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων», αντιβαίνει το σχετικό νόμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι την 1η Μάρτη 2005 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε επιβάλει στο ALTER πρόστιμο 150.000 ευρώ και στο EXTRA 250.000 ευρώ για τον τρόπο που προβλήθηκαν τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης, ενώ αναμένεται να κληθούν εκπρόσωποι και άλλων τηλεοπτικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ