Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με αφορμή τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το αντιλαϊκό ψήφισμα για την ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, με την ψήφο του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και άλλων συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, που άφησαν στην άκρη τις όποιες μικροδιαφορές τους και ενώθηκαν στο στρατηγικό στόχο της Λισαβόνας.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ευρωενωσιακής οικονομίας (δηλαδή των μονοπωλίων της) έχει εξαπολυθεί μια πρωτοφανής επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για μια βίαιη αναδιανομή του εργατικού εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου μέσω της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλιάς, της κατάργησης των προνοιακών επιδομάτων και της υποβάθμισης των παροχών, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Μέσω των λεγόμενων "ενεργητικών μορφών απασχόλησης" επιδιώκεται η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και η επιμήκυνση του ορίου εργασίας, δηλαδή η δημιουργία ενός φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που θα είναι εύκολη λεία στην ασύδοτη εκμετάλλευση των μονοπωλίων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα που αποδέχεται την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αποκαλύπτοντας τον ταξικό προσανατολισμό της ΕΕ. Καμία ανοχή, καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρξει για τη σημασία της στρατηγικής της Λισαβόνας. Η οργανωμένη αντίσταση, ανυπακοή και πάλη της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων της ΕΕ ενάντια στην αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας είναι η μόνη διέξοδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ