Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΠΛΗΞΗ (;) Δυσάρεστη έκπληξη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπους ήταν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου (δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη), σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα προϊόντων χονδρικής πώλησης αυξήθηκαν το Γενάρη του 2005 κατά 1,1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι, στη χειρότερη περίπτωση, τα αποθέματα θα αυξάνονταν κατά 0,6%. Η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων πυροδοτεί τη συζήτηση περί του ενδεχομένου μιας νέας ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο δείκτης της ανεργίας δε λέει να ξεκολλήσει από τα επίπεδα «συναγερμού». Σε 327.000, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 5 Μάρτη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17.000, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παρέμεναν σταθερές στις 310.000.

ΕΥΡΩΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Την παροιμία: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη», θυμίζουν οι αντιδράσεις των τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε σχέση με τον πληθωρισμό. Στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ (εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη), αναφέρεται ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν προς το παρόν ήπιες». Μια μέρα πριν, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για να αποτρέψει πληθωριστικές πιέσεις οποτεδήποτε αυτό κριθεί αναγκαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ