Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η κατάσταση «δεν άλλαξε»...

ΜΟΣΧΑ, ΓΚΡΟΖΝΙ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αν και στελέχη της κυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και κεντροδεξιάς κατεύθυνσης παρατάξεων, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Γκριζλόφ του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, επέχαιραν χτες για την «επιτυχία» του ρωσικού στρατού που συνιστά ο θάνατος του ηγέτη του αποσχιστικού Τσετσενικού κινήματος Μασχάντοφ, το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά μοιάζει ικανό να σταματήσει την αιματοχυσία στην Τσετσενία.

Ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε την 9η Μάρτη ότι η εκτέλεση του Μασχάντοφ«δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση στην Τσετσενία... Οι πραγματικοί οργανωτές του τρόμου βρίσκονται εδώ στη Μόσχα και κοντά στην πρωτεύουσα», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση είναι κατά τη γνώμη του ο πρώην πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν.

Χτες επιβεβαιώθηκε από διάφορες πηγές, περιλαμβανομένου του website που πρόσκειται στους αποσχιστές chechenpress.co.uk, ότι την «προεδρία» της Τσετσενίας εντέλλεται να αναλάβει ο Αμπντούλ - Χαλίμ Σαϊντουλάεφ, μια μάλλον άγνωστη φιγούρα που έως πρότινος ήταν «επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σαρία της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ισκερίας» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

Η χτεσινή μέρα, πάντως, σημαδεύτηκε από την πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου τύπου Mi-8 το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, ήρθε σε επαφή με καλώδια υψηλής τάσης. Το πρακτορείο Ιντερφάξ έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 2 τραυματίες--το AP έκανε λόγο για 13 θύματα και 2 τραυματίες.

Οι πτώσεις ελικοπτέρων στην Τσετσενία είναι συχνές: Το Σεπτέμβρη του 2004, συνετρίβη από άγνωστη αιτία Mi-24 με δύο νεκρούς, τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς Mi-8 καταρρίφθηκε με ένα νεκρό, τον Ιούλη του 2003 Mi-8 είχε συντριβεί με 5 νεκρούς, το Μάρτη του 2003 δύο Mi-24 είχαν συντριβεί με 4 νεκρούς «λόγω κακοκαιρίας», το Νοέμβρη του 2002 Mi-8 είχε καταρριφθεί με 9 νεκρούς, τον Οκτώβρη του 2002 Mi-8 είχε συντριβεί, προσπαθώντας να αποφύγει εχθρικά πυρά με ένα νεκρό, τον Αύγουστο του 2002 Mi-24 είχε καταρριφθεί με 2 νεκρούς. Η χειρότερη αεροπορική καταστροφή για τη Ρωσική αεροπορία στρατού, πάντως, σημειώθηκε την 19η Ιούλη του 2002, όταν ένα Mi-26 γεμάτο στρατιώτες είχε καταρριφθεί από πύραυλο, με 127 νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ