Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συστράτευση στον τρομο-πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ

Τη συστράτευσή του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με στόχο την καθυπόταξη των λαών, διατράνωσε ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ανεπιφύλακτη στήριξή του στην «αντιτρομοκρατική στρατηγική» και στο «συνολικό σχέδιο δράσης» που έχει εκπονήσει η ΕΕ.

O πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη «διεθνή διάσκεψη» για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη, αναμάσησε όλη την «επιχειρηματολογία» της Ουάσιγκτον, συνεισφέροντας μάλιστα στον εμπλουτισμό της με νέες «ιδέες». Αφού επανέλαβε ότι «η τρομοκρατία αναδύεται σε μείζονα απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις αξίες του πολιτισμού μας», ζήτησε να υπάρξει συναίνεση, σε διεθνές επίπεδο, στον ορισμό της τρομοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών ως εγκληματικές, ανεξάρτητα από το όποιο κίνητρο, μορφή ή επικλήσεις τους. Κάθε σκοπός, όσο δίκαιος και αν είναι, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι τρομοκρατικών ενεργειών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες εννοεί τρομοκρατικές ενέργειες... Καλωσόρισε όμως την απόφαση «που προτρέπει όλα τα κράτη στην υιοθέτηση κατάλληλων και αποτελεσματικών νόμων, με στόχο την απαγόρευση κατοχής, παραγωγής και διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής από μη κυβερνητικές δυνάμεις». Οι κυβερνήσεις όμως μπορούν ελεύθερα να παράγουν, να διακινούν και να χρησιμοποιούν, προφανώς ενάντια στους λαούς, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμα ότι υποστηρίζει πλήρως την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για την εξάλειψη του φαινομένου της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματωθούν στο ελληνικό νομικό σύστημα οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες και ανέφερε ότι έχει επικυρώσει τις 12 διεθνείς συμβάσεις.

Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι επιβεβλημένη, γιατί η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δε γνωρίζουν σύνορα και ανέφερε: «Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο της ΕΕ έχουν υιοθετηθεί η αντιτρομοκρατική στρατηγική και ένα συνολικό σχέδιο δράσης. Υποστηρίζουμε σθεναρά τόσο το πνεύμα όσο και την αυστηρή εφαρμογή τους. Οι προσπάθειές μας να επιτύχουμε συναίνεση στα Ηνωμένα Εθνη για ακριβή καθορισμό της έννοιας της τρομοκρατίας έχουν ενταθεί».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για συνεργασία «σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να εξαλείψουμε αυτήν τη μάστιγα από τις κοινωνίες μας και τον κόσμο».

Συνάντηση με Θαπατέρο

Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Χ. Λ. Θαπατέρο, με τον οποίο συζήτησε τις δημοσιονομικές προοπτικές στην ΕΕ την περίοδο 2007-2013. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί για τους πόρους που διεκδικούν από το Δ' ΚΠΣ, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Κατά τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός στη συνάντηση επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και συζήτησε με τον Θαπατέρο την ιδέα να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα - μοντέλο συνεργασίας, ώστε στην πορεία να διαπιστωθεί η δυνατότητα εφαρμογής του σε ολόκληρη την Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ