Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ «ΚΡΙΤΙΚΗ» ΤΟΥ ΣΥΝ
Δεν μπορεί να κερδίζουν και τα μονοπώλια και ο λαός

Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (9.3.2005), κάνει κριτική ότι η κυβέρνηση προωθεί την «άνευ όρων ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών». Από την κριτική του ΣΥΝ φαίνεται ότι υποστηρίζει τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία - Πρόνοια, αρκεί να τεθούν οι όροι λειτουργίας και τα όρια δράση του καθενός από αυτούς τους τομείς.

Γι' αυτό και δε μιλάει πουθενά για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, που, ήδη, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, στους τομείς αυτούς.

Επίσης, φαίνεται ότι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας είναι απαγορευμένη έννοια, γι' αυτό δεν κάνει καμιά αναφορά.

Η παντελής έλλειψη κριτικής, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, και την οποία ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, πώς αλλιώς να ερμηνευτεί, παρά ότι σηματοδοτεί σ' αυτό το ζήτημα την ταύτιση του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ;

Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΝ δεν παρουσιάζει ευθέως τη δική του πρόταση για το σύστημα Υγείας. Αυτή μπορεί μόνο να υποτεθεί, μέσω της κριτικής που κάνει, ότι «όσο το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν αναπτύσσει δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν καλύπτει τις ελλείψεις, ανέχεται τα φακελάκια και την παραοικονομία, πριμοδοτεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, η δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι ψευδεπίγραφη».

Δηλαδή, ο ΣΥΝ προτείνει ένα «Εθνικό Σύστημα Υγείας» απαλλαγμένο από τα προαναφερθέντα βαρίδια; Σε ποιο σημείο διαφέρει αυτή η πρόταση από την πολιτική που εφάρμοσε το «παλιό» ΠΑΣΟΚ; Γιατί το σημερινό «νέο» στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην Υγεία - Πρόνοια, κάνοντας, μάλιστα, κριτική στη ΝΔ ότι δεν τις προχωράει γρήγορα, όπως προεκλογικά τις είχε εξαγγείλει.

Ο ΣΥΝ δε μας προτείνει τίποτα καινούριο. Στον ένα ή τον άλλο βαθμό, αυτό το σύστημα εφαρμόστηκε, και όχι μόνο δεν ωφέλησε το λαό, αλλά του πρόσθεσε επιπλέον οικονομικά βάρη, δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, ανύπαρκτες υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας κλπ.

Αυτή «η πρόταση» του ΣΥΝ, εκτός των άλλων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Αλλωστε, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν εφαρμόζεται αυτή η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων;

Το σύστημα Υγείας, που «προτείνει» ο ΣΥΝ, δεν καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τα λαϊκά στρώματα καλούνται και πάλι να πληρώσουν, αφού δε βάζει ως προϋπόθεση να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, χωρίς καμιά εισφορά, άμεση ή έμμεση (ασφαλιστικά ταμεία), και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο ΣΥΝ λέει ότι το νομοσχέδιο «επιδεινώνει τα προβλήματα του δημόσιου υγειονομικού συστήματος» και όχι των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Οικονομική επιβάρυνση, αρνητικές συνέπειες στην προαγωγή, προστασία και αποκατάσταση της υγείας, αλλά και ανατροπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των υγειονομικών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού κάνει αναφορά μόνο στην κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο (και αυτό το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε). Αποσιωπά την επέκταση της μερικής απασχόλησης, με ό,τι αυτό θα σημάνει στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μήπως γιατί αυτή η πολιτική υπηρετεί τη στρατηγική της Λισαβόνας, την οποία δεν απορρίπτει ο ΣΥΝ, για μείωση του μόνιμου προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών και αύξηση της μερικής απασχόλησης;

Μήπως και πάλι είναι «τυχαία» η ταύτιση του ΣΥΝ με την ΠΑΣΟκικής προέλευσης μετονομασία της Πρόνοιας σε «Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας»; Ο όρος Πρόνοια υποδηλώνει και την πρόληψη και την προστασία, που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Είναι θέμα, λοιπόν, εκσυγχρονισμού της ορολογίας η μετονομασία; `Η είναι η ουσία για να ασκηθεί μια προνοιακή πολιτική Δημόσια Δωρεάν, όχι μόνο για τους εξαθλιωμένους, αλλά για όλους, που να προλαμβάνει και να προστατεύει;

Ο ΣΥΝ κάνει κριτική στο νομοσχέδιο ότι τομείς, όπως «η αποκατάσταση, η επανένταξη και η αποϊδρυματοποίηση εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα». Δε λέει κουβέντα, όμως, για το ότι αυτό το ξεπούλημα ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το προχωράει παραπέρα. Μήπως γιατί στην ΠΑΣΟκική ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΝ μέσω «εταιριών», που λυμαίνονταν τα ευρωενωσιακά προγράμματα για ξενώνες, επαγγελματική κατάρτιση κλπ.;

Επίσης επικρίνει τη ΝΔ ότι ακυρώνει «την αυτοτελή ύπαρξη του συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας», λες και η Πρόνοια πρέπει να είναι ένας τομέας διαχωρισμένος με σινικά τείχη και όχι να διαπερνά όλους τους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Εργασία, η Υγεία, η Παιδεία, η Ειδική Αγωγή.

Η θέση του ΣΥΝ για Υγεία - Πρόνοια είναι μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είναι επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί αυταπάτες ότι μπορούν να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες του λαού και των μονοπωλίων. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να του γυρίσουν την πλάτη. Να εντείνουν την πάλη τους για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του και με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.


Μ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγκωνίζονται για την ενίσχυση των επιχειρηματιών στον τομέα Υγείας (2007-04-01 00:00:00.0)
Προγράμματα «εργασιακής ομηρίας» (2006-06-22 00:00:00.0)
Δυναμώστε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια (2006-02-24 00:00:00.0)
«Μπάζει εμπορευματοποίηση» (2005-06-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-03-19 00:00:00.0)
Διπλό το τίμημα των αναδιαρθρώσεων (2004-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ