Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δολάριο και έλλειμμα

«Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε πάντα να στηρίζουμε το ισχυρό δολάριο», δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Σνόου, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή προστατεύει το συμφέρον της χώρας του.

Αυτά, στα λόγια. Γιατί, στην πραγματικότητα, το δολάριο, μετά από μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης, συνεχίζει ακάθεκτο την πτωτική του πορεία.

Προφανώς, ο κ. Σνόου, με τη δήλωσή του, θέλει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους «φίλους» (κυρίως τους Γερμανούς), οι οποίοι βλέπουν τις εξαγωγές τους να μειώνονται εξαιτίας του φθηνού δολαρίου και του ακριβού ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αναλογία ευρώ/ δολαρίου βρίσκεται και πάλι στα επίπεδα του 1,34, ενώ τον περασμένο Γενάρη είχε φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ του 1,36. Για σύγκριση αναφέρουμε ότι τον Απρίλη του 2004 η αναλογία ήταν 1,18.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της ελεγχόμενης πτώσης του δολαρίου, εξυπηρετώντας τις αμερικανικές πολυεθνικές, που βλέπουν τις εξαγωγές τους να πολλαπλασιάζονται.

Στις παρενέργειες αυτής της πολιτικής, συγκαταλέγεται και η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Το εμπορικό έλλειμμα των HΠA είναι τεράστιο και χειροτερεύει διαρκώς. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 617,7 δισ. δολάρια το 2004, που ξεπερνά κατά πολύ τα επίπεδα ρεκόρ των 496,5 δισ. δολαρίων, που σημείωσε το έλλειμμα το 2003.

Την τελευταία τριετία, το αμερικανικό νόμισμα έχει απολέσει το 35% της αξίας του έναντι του ευρώ και το 24% έναντι του γιεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ