Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Προαναγγέλλει αντιλαϊκές ρυθμίσεις

Χτύπημα των κατακτήσεων στο ασφαλιστικό, προώθηση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και νέα προνόμια στο κεφάλαιο, προανήγγειλε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη λεγόμενη «Στρατηγική της Λισαβόνας» για την απασχόληση στην ΕΕ.

Μεταφέροντας τον προβληματισμό και τις αγωνίες της κυβέρνησης, για την πορεία υλοποίησης της «στρατηγικής της Λισαβόνας», ο υπουργός διατύπωσε την άποψη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο σημαντικά προβλήματα, που σχετίζονται με το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων. Και δεν έκρυψε πως «οι ακαμψίες της αγοράς εργασίας και το ασφαλιστικό» - όπως είπε χαρακτηριστικά - δε θα λυθούν «ούτε εύκολα, ούτε διά μιας». Ως πιλότο στις νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ο υπουργός ανέφερε τις εξελίξεις στον ΟΤΕ με τις προωθούμενες «εθελούσιες εξόδους» και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες «περιμένουμε αντίστοιχες εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα. Ο Γ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προωθήσει τις ρυθμίσεις αυτές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το συνολικό πρόβλημα βεβαίως είναι πολύ πιο δύσκολο, αλλά βήμα, βήμα θα το αντιμετωπίσουμε».

Στην ομιλία του υπουργού, ήταν εμφανής η κατεύθυνση της προώθησης με κάθε τρόπο των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ελληνική οικονομία πρέπει να «απογειωθεί» με ένα υπόδειγμα «που να βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα και στην αξιοποίηση των κλάδων που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα». Η Ελλάδα, συνέχισε, μπορεί να μετατραπεί «στην Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» δημιουργώντας ένα φιλικό επιχειρηματικό κλίμα. Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, μεταξύ των οποίων η σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις κατά 10 μονάδες (μέχρι το 2007 θα μειωθεί στο 25%), η πλήρης αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας κλπ.

Επίσης ανακοίνωσε ότι προωθείται μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και ένα πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «που θα απελευθερώσει πόρους για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές». Στόχος μας, είπε ο Γ. Αλογοσκούφης είναι το μερίδιο του δημόσιου τομέα στην οικονομία να περιορίζεται κατά 1% του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία. Και για να γίνει ακόμα πιο σαφής για το πώς πριμοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο είπε:

«Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο μέρος της σταδιακής και ήπιας προσαρμογής, που απαιτείται για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, να το φέρει ο δημόσιος τομέας και όχι ο ιδιωτικός, γιατί στο δημόσιο τομέα βρίσκονται τα προβλήματα, εκεί εστιάζονται οι σπατάλες, εκεί απαιτούνται οι μεταρρυθμίσεις».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι η «Στρατηγική της Λισαβόνας» στόχο έχει τη φθηνότερη αμοιβή για τους εργαζόμενος και ταυτόχρονα την κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Υπενθύμισε ότι σε κάθε εαρινό συμβούλιο της ΕΕ, που ασχολείται με τη «Λισαβόνα», υπάρχουν εκθέσεις προόδου για την πορεία συμμόρφωσης κάθε χώρας και είπε ότι πέρσι τέθηκαν ως στόχοι το άνοιγμα του ασφαλιστικού και η προώθηση της μερικής απασχόλησης. Το ερώτημά της δε, εάν στη φετινή έκθεση περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό, έμεινε αναπάντητο από τον Γ. Αλογοσκούφη. Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τις χώρες - μέλη να ανοίξουν το ασφαλιστικό μέχρι το 2006 και είπε ότι οι κινητοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στη Γαλλία κατά των προωθούμενων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους λαούς της ΕΕ.

Αυτές οι πολιτικές της ΕΕ, συνέχισε, προωθούν τα προγράμματα λιτότητας και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο που μοναδικό του αντικείμενο έχει το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς, κατέληξε η Δ. Μανωλάκου, θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών και τον καλούμε σε αγώνα για την αλλαγή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ