Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Οι εταιρίες ενέκριναν το έργο!

Οι εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έδωσαν το «πράσινο φως», αφού πρώτα ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους, ώστε οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρωσίας να υπογράψουν το «Πολιτικό Μνημόνιο» συνεργασίας, στις 15 του Απρίλη στη Σόφια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της τριμερούς διακρατικής συνάντησης που ολοκληρώθηκε προχτές το βράδυ στη Μόσχα. Οπως δήλωσε ενδεικτικά, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, η ομάδα πρωτοβουλίας των εταιριών, με επικεφαλής το μεγαθήριο της «ΤΝΚ - ΒΡ», «αφού εξέτασε όλες τις οικονομικές παραμέτρους του έργου και τις απαντήσεις που έδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών στο ερωτηματολόγιο που υπέβαλε, και οι οποίες κρίθηκαν απόλυτα ικανοποιητικές, συνέστησε ανεπιφύλακτα στις τρεις αντιπροσωπείες να προχωρήσουν στην υπογραφή του Πολιτικού Μνημονίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρίες άσκησαν μεγάλες πιέσεις για την εξασφάλιση πολύμορφων παραχωρήσεων που έχουν να κάνουν και με το στάδιο της κατασκευής, όσο και με αυτό της εκμετάλλευσης του αγωγού. Ηδη το ελληνικό κράτος θα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ για το έργο, αλλά και ειδικές φορολογικές απαλλαγές στις κατασκευάστριες εταιρίες στην ελληνική περιοχή του αγωγού, ενώ «εκπτώσεις» έγιναν και στο ύψος των δικαιωμάτων διέλευσης του πετρελαίου που θα εισπράττουν οι τρεις χώρες.

Ολα αυτά οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο αγωγός αποτελεί τη συμφερότερη εναλλακτική δίοδο πετρελαίου και λύση για την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο. Η «ομάδα πρωτοβουλίας» των εταιριών παρουσίασε έκθεση με τις οικονομικοτεχνικές παραμέτρους του έργου που επίσης έγινε δεκτή ως «θετικότατη» από την ελληνική κυβέρνηση. Αναδείχτηκε έτσι και η πραγματική αιτία για την κατασκευή του αγωγού, πέρα από τα μεγάλα λόγια περί της εξυπηρέτησης των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ