Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε 21χρονο Τσιγγάνο

Ο αστυνομικός μπορεί να σκοτώνει, όταν το όπλο εκπυρσοσκοτεί... τυχαία, χωρίς να πηγαίνει ούτε μια μέρα φυλακή! Ετσι λοιπόν η ατιμωρησία του δράστη είναι δεδομένη, όταν ο αυτός είναι αστυνομικός, ενώ το θύμα είναι Τσιγγάνος. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο με μια προκλητική απόφαση για το περί δικαίου αίσθημα έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή κάθειρξης 13 χρόνων που επιβλήθηκε στον αστυνομικό της Ομάδας «Ζ» Γ. Τυλιανάκη, με αποτέλεσμα ο δράστης να αφεθεί για άλλη μια φορά ελεύθερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του αστυνομικού, ενώ για το ύψος της ποινής και την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου μειοψήφησαν δύο ένορκοι στην επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου. Οσον αφορά τον ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3, όπου μειοψήφησαν οι τρεις ένορκοι.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αστυνομικός δεν παρέμεινε ούτε για μία ημέρα στη φυλακή, καθώς δεν προφυλακίστηκε και παρέμεινε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ έχει αποταχτεί από το Σώμα. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση στο Εφετείο και εφόσον δε θα ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα υπέρ του νόμου.

Ο Γ. Τυλιανάκης αντιμετώπισε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 21χρονου Μαρίνου. Χριστόπουλου και μάλιστα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ο 21χρονος Μ. Χριστόπουλος και πατέρας τριών ανηλίκων παιδιών δεν υπάκουσε σε σήμα του αστυνομικού για έλεγχο και αυτό ήταν αρκετό για να δεχτεί μια σφαίρα στο κεφάλι και να πέσει νεκρός.

Το περιστατικό συνέβη στο Ζεφύρι Αττικής τον Οκτώβρη του 2001, όταν μεικτό συνεργείο αποτελούμενο από τρεις αστυφύλακες της Αμεσης Δράσης, που διενεργούσε αστυνομικό μπλόκο, έκανε σήμα στον Μ. Χριστόπουλο, οδηγό ενός ΙΧ φορτηγού μάρκας «Ντάτσουν» για να σταματήσει. Ο οδηγός δε σταμάτησε, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο Γ. Τυλιανάκης να πυροβολήσει με το υπηρεσιακό του περίστροφο... ενστικτωδώς τον Μ. Χριστόπουλο και να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Βέβαια, το όπλο σηκώθηκε πιο εύκολα μέσα στο κλίμα του συνεχώς εντεινόμενου αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας που υφίσταται πλέον η ελληνική κοινωνία. Η Αστυνομία τότε καθυστέρησε έξι ολόκληρες ώρες να δώσει στη δημοσιότητα την ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το περιστατικό, αλλά δυστυχώς γι' αυτήν τόσο ο ιατροδικαστής, όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες τη διαψεύδουν.

Η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς του θύματος. Συγκλονιστικές ήταν οι καταθέσεις των συγγενών του θύματος. Χαρακτηριστικά η αδερφή του Μ. Χριστοπούλου κατέθεσε ότι άκουσε τους αστυνομικούς που ήταν μαζί με τον Γ. Τυλιανάκη «τη στιγμή που πήγε να σημαδέψει να του φωνάζουν "μην το κάνεις"». Επίσης, η Μ. Χριστοπούλου, αυτόπτης μάρτυρας, περιέγραψε τη σκηνή λέγοντας: «Τον πυροβόλησε όρθιος. Πλησίασα και του είπα "κάθαρμα σκότωσες το καλύτερο παιδί"».

Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες και οι συγγενείς του θύματος κατέθεσαν ότι είδαν τον αστυνομικό, μόλις προσπέρασε το αυτοκίνητο του νεαρού, να βγαίνει στη μέση του δρόμου και κρατώντας το όπλο με τα δυο χέρια να πυροβολεί δυο φορές προς τον Χριστόπουλο.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει επιδικάσει στην οικογένεια του Μ. Χριστόπουλου 400.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Χτες το απόγευμα δεκάδες Τσιγγάνοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ζεφύρι για να διαμαρτυρηθούν για τη δικαστική απόφαση. Στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Παναγίας Γρηγορούσας, ορισμένοι πέταξαν πέτρες σε τρία διερχόμενα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ