Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΠΕΛΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ποιος καλύπτει τις παρανομίες;

Είναι γνωστό το πρόβλημα των κάθε λογής συμβασιούχων ημετέρων που προσλαμβάνονταν ρουσφετολογικά και για κομματική πελατεία σε διάφορα προγράμματα μαϊμού, ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπου το ρουσφέτι «τσάκιζε κόκαλα». Οπως είναι επίσης γνωστό και το πώς αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα κοροϊδεύοντας χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι από όμηροι του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει όμηροι της ΝΔ. Πρωταγωνιστές σ' αυτές τις ρουσφετολογικές προσλήψεις αναδείχτηκαν ιδιαίτερα κάποιοι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και κρατικές υπηρεσίες, είτε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ).

Αυτή ακριβώς την κατάσταση που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η διοίκηση του υποκαταστήματος του ΕΘΙΑΓΕ στο Ηράκλειο Κρήτης έχει οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο, σήμερα, στο Ινστιτούτο Ηρακλείου και όχι μόνον. Παράτυπα και, παράνομα προσληφθέντες, άσχετοι με το αντικείμενο του προγράμματος και την προκήρυξη - ενώ πρόβλεπε την πρόσληψη γεωτεχνικού και τεχνικού προσωπικού, προσλήφθηκε λογιστής και γραμματέας - συνεχίζουν να πληρώνονται χωρίς σύμβαση εδώ και χρόνια, από τα κονδύλια της έρευνας. Τα άτομα αυτά, μάλιστα, διεκδικούν, τώρα, μέσω του τελευταίου ΠΔ, υποβάλλοντας δικαιολογητικά (πλαστά κατά τις μαρτυρίες των εργαζομένων) να μονιμοποιηθούν...

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», για τις παρανομίες αυτές φέρεται ως άμεσα εμπλεκόμενος ο προηγούμενος, επί ΠΑΣΟΚ, διευθυντής, ο οποίος κατηγορείται ότι ενήργησε ρουσφετολογικά και ευνοιοκρατικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε αναφορά που υπογράφεται από εργαζόμενους του Ινστιτούτου και η οποία κατατέθηκε στην εισαγγελία Ηρακλείου (αρ. Πρωτ. 3618/ 8.10.2003) «στις επανειλημμένες προσλήψεις ορισμένου χρόνου του υιού Εμμανουήλ Ροδιτάκη, σημειώνονται οι παρακάτω παρατυπίες: Ο τότε υποψήφιος, όταν προσλήφθηκε για τις ανάγκες Προγράμματος στο Ηράκλειο Κρήτης, υπηρετούσε τη θητεία του σε στρατιωτική μονάδα στην Αθήνα. Στην πενταμελή Επιτροπή αξιολόγησης και πρόσληψής του σαν μοναδικού υποψηφίου, συμμετείχε ο πατέρας του Δρ. Νικόλαος Ροδιτάκης, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Και, οι υπηρεσίες του αυτές μοριοδότησαν την υποψηφιότητα και πρόσληψή του στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών του ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου, με σχέση αορίστου χρόνου, στο εργαστήριο Εντομολογίας του ΙΠΦΥ του οποίου προϊστάμενος ήταν ο πατέρας του».

Ολη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει φθάσει στα δικαστήρια καθώς κάποιοι από τους παράνομα ή παράτυπα απασχολούμενους εκεί, έχουν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα (η υπόθεση εκδικάζεται στις 18 Μάρτη) για να πετύχουν τη συνέχιση της απασχόλησής τους, με πρόσχημα την εξέταση των αιτήσεών τους από το ΑΣΕΠ. Από την άλλη, για όλα τα παραπάνω έχει γίνει γραπτή επώνυμη αναφορά στην Εισαγγελία Ηρακλείου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η οποία, όμως, δεν έχει εκδικαστεί, ενώ έχει γίνει παραπομπή των καταγγελλομένων (σ.σ. τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας).

Ωστόσο, η όλη κατάσταση έχει εκτραχυνθεί καθώς απειλούνται υπάλληλοι που είχαν το θάρρος να καταγγείλουν τις παρανομίες και ζητούν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για να μπορέσει να λειτουργήσει το ίδρυμα απρόσκοπτα. Οι ευθύνες τόσο των υπευθύνων του ΕΘΙΑΓΕ, όσο και τοπικών κομματικών παραγόντων στο Ηράκλειο Κρήτης που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρεμβαίνουν και προσπαθούν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση, είναι ιδιαίτερα σοβαρές και, βεβαίως, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ