Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κράτος παρακολουθήσεων και καταπατήσεων...

Τα βασανιστήρια που έχουν αποκαλυφτεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Daily Mirror

Τα βασανιστήρια που έχουν αποκαλυφτεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ και τη διακήρυξη του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», η κυβέρνηση Μπους, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε μια διεθνή καμπάνια που απέφερε την καταστροφή δύο χωρών με τους πολέμους που διεξήγαγε, τη λειτουργία φυλακών και κέντρων βασανιστηρίων με μια σειρά από υποθέσεις βασανισμών και δολοφονιών κρατουμένων.

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας συντελούνται σημαντικές αλλαγές. Η Αμερική μετονομάστηκε σε «Πατρίδα» και ένα ήδη ισχυρό κρατικό σύστημα ασφαλείας έχει τροφοδοτήσει το λαό με φόβο...

Με το νέο Κράτος Εσωτερικής Ασφάλειας υπάρχει ένα ανησυχητικό μοτίβο που ξετυλίγεται: μια ουσιαστική αύξηση στην καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων του λαού από το στρατό, την αντικατασκοπία, και άλλους πράκτορες, την περικοπή των βασικών δικαιωμάτων, τις έρευνες χωρίς εντάλματα, την ολοκληρωτική υπονόμευση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων(συμπεριλαμβάνοντας την κυβερνητική πρόσβαση σε αρχεία των βιβλιοθηκών, τραπεζικών λογαριασμών και το Ιντερνετ), την ενίσχυση της εξουσίας των αντικατασκοπευτικών δικαστηρίων που απειλούν τις πολιτικές ελευθερίες. Επίσης ομοσπονδιακές και τοπικές τακτικές επιβολής νόμου που στόχο έχουν να παγώνουν, να καταστέλλουν και να φιμώνουν τις διαφωνίες.

Για να τα ελέγχουν όλα

Σύλληψη διαδηλωτή στη χώρα που θέλει να επιβάλει την «ελευθερία»

Associated Press

Σύλληψη διαδηλωτή στη χώρα που θέλει να επιβάλει την «ελευθερία»
Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια σειρά επιτελεία που έχουν στόχο τον έλεγχο διάφορων περιοχών. Για παράδειγμα, στο Κεντρικό Επιτελείο (CENTCOM) τα «πεδία ευθύνης» του ξεκινούν από την Αφρική και επεκτείνονται μέχρι την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και το Ιράκ. Υπάρχει το Επιτελείο Ειρηνικού (PACCOM) και το Ευρωπαϊκό Επιτελείο (EURCOM). Και το 2002, το Πεντάγωνο αποφάσισε πως ο πόλεμος πρέπει να φτάσει και στην «Πατρίδα» και έτσι ίδρυσε το Επιτελείο του Βορρά (NORTHCOM) με «τομέα ευθύνης» του τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της η «NORTHCOM» υποστηρίζει πως δεν είναι μια αστυνομική βοηθητική δύναμη, ωστόσο, παραδέχεται ότι έχει μια «σχέση συνεργασίας με ομοσπονδιακές υπηρεσίες» και «μοιράζεται πληροφορίες» με αυτές. Οπως το έθεσε ο γενικός διοικητής της «δε θα βγούμε έξω να κατασκοπεύσουμε τους ανθρώπους, (αλλά) παίρνουμε πληροφορίες από ανθρώπους που κάνουν ακριβώς αυτό».

Αλλά και ο Στρατός προσπαθεί να εισχωρήσει στη ζωή των πολιτών με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το 2003, η «Τορτς Σαμπκοντράκτορ», μια υπεργολαβία του στρατού, πήρε από την «Τζετμπλού» όλες τις πληροφορίες για τα 5,1 εκατομμύρια επιβάτες της, χωρίς ούτε να το γνωρίζουν ούτε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Στο προσκήνιο βρίσκεται και το Ναυτικό. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», το 2003 το Ναυτικό άσκησε πίεση στην Τελωνειακή Υπηρεσία των ΗΠΑ να παραδώσει τα στοιχεία που έχει για το ναυτιλιακό εμπόριο.

Τανκς κατέβηκε στους δρόμους του Σαν Φραντσίσκο... για να αντιμετωπίσει αντιπολεμική διαδήλωση
Τανκς κατέβηκε στους δρόμους του Σαν Φραντσίσκο... για να αντιμετωπίσει αντιπολεμική διαδήλωση
Καθώς ο Στρατός, το Ναυτικό και η «NORTHCOM» φυσικά δηλώνουν πως δεν έχουν καμιά κακοήθη πρόθεση, η ιστορία μας έχει διδάξει πως και παλιότερα υπήρξε μια παράνομη δραστηριότητα και παράνομες κατασκοπευτικές ενέργειες στα εσωτερικά της χώρας.

Η «NORTHCOM», με περηφάνια δηλώνει ότι έχει μια «σχέση συνεργασίας με ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Εκτός από τις γνωστές υπηρεσίες CIA, FBI, NSA, DIA, και άλλα, υπάρχουν και μια σειρά άλλες σκοτεινές και άγνωστες υπηρεσίες πληροφοριών, στρατού και ασφάλειας.

Ολες αυτές οι υπηρεσίες, οργανισμοί και οργανώσεις έχουν δημιουργήσει σφικτές σχέσεις μεταξύ τους, φτιάχνοντας καινούρια προγράμματα, επεκτείνοντας τις εξουσίες τους, εξοπλίζοντας επιχειρήσεις ή και δημιουργώντας τεχνολογίες τύπου «Μεγάλου Αδερφού» για την καλύτερη παρακολούθηση πολιτών, την καθυπόταξη διαφωνιών και τη μεταφορά του πολέμου πίσω στις ΗΠΑ. Σχεδόν κάθε μέρα, νέα παραδείγματα καινούριων προγραμμάτων παρακολούθησης εμφανίζονται. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε αλλά αυτά προκαλούν δέος.

Εκφοβισμός και παρακολουθήσεις

Πριν το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Νέα Υόρκη, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI) έστειλε τους πράκτορές του σε όλη τη χώρα σε κάτι που θεωρήθηκε μια κραυγαλέα προσπάθεια να παρενοχλήσουν, να εκφοβίσουν και να τρομάξουν πιθανούς διαδηλωτές. Το φθινόπωρο του 2004, το γραφείο εξαπέλυσε το «Σχέδιο Οκτώβρη». Σύμφωνα με τις ειδήσεις του CBS, το σχέδιο αποτελούνταν από «επιθετικές τεχνικές παρακολούθησης που θα χρησιμοποιηθούν σε... ανθρώπους που πιθανά να είναι φιλοτρομοκράτες, αλλά δεν έχουν διαπράξει έγκλημα», ενώ «άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβάνοντας τα μέλη των οικογενειών τους, μπορεί να εισαχθούν για ανάκριση...».

Μαζί με όλα αυτά, το FBI έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί και τις Κοινές Τρομοκρατικές Δυνάμεις Αποστολής (ομάδες αξιωματούχων επιβολής δικαιοσύνης, FBI και άλλοι ομοσπονδιακοί πράκτορες) καθώς και τη δημοτική αστυνομία για να διεξάγουν «παρακολουθήσεις» πολιτών δραστήριοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και σε αντιπολεμικές και θρησκευτικές ομάδες. Αυτό το γραφείο είναι πρόθυμο να πληρώσει και απλούς Αμερικανούς πολίτες και έχει ζητήσει την παρακολούθηση των γειτόνων μέσα από τις κουρτίνες, μήπως και ετοιμάζουν «κάποιες ενέργειες που μαρτυρούν τρομοκρατικά σχέδια».

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του «ISR Journal», «ένα υψηλόβαθμο συμβουλευτικό στέλεχος είπε στον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ» πως το Πεντάγωνο χρειάζεται μια υψηλή τεχνολογία που θα «εντοπίζει ανθρώπους με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά - δακτυλικά αποτυπώματα, φωνή, οσμή, βάδισμα ή ακόμα και την ίριδα» και πως ένα τέτοιο σύστημα «θα πρέπει να προωθηθεί (...) ώστε οι δυνάμεις των ΗΠΑ να μπορούν να εντοπίζουν τους εχθρούς που έχουν αποδράσει μέσα σε πλήθος κόσμου».

Τα Μάτια του Αετού

Αλλά και η Αεροπορία ασχολείται με την παρακολούθηση των πολιτών με τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική πρωτοβουλία «Μάτια του Αετού» η οποία «στρατολογεί» τους πολίτες στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία». Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους: «Εσύ και η οικογένειά σου ενθαρρύνεστε να μάθετε τις κατηγορίες της ύποπτης συμπεριφοράς» και προτρέπει το κοινό να τηλεφωνήσει σε συγκεκριμένο αριθμό «όποτε δει κάποια ύποπτη ενέργεια». Τι όμως θεωρείται «ύποπτη ενέργεια»; Μεταξύ των άλλων που αναφέρονται, είναι η χρήση κάμερας, να κρατά κανείς σημειώσεις, προσημειώσεις σε χάρτη, ή η χρήση κι άλλων. Και ποιες άλλες συμπεριφορές θεωρούνται ύποπτες; «Υποπτοι άνθρωποι σε λάθος μέρος... Ανθρωποι που φαίνεται πως δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη εργασία, στη γειτονιά, στο κτίριο επιχειρήσεων, ή οπουδήποτε αλλού».

Και υπάρχουν παραδείγματα πως το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη γίνει πράξη. «Υποπτοι άνθρωποι σε λάθος μέρος» συλλαμβάνονται για τέτοια παραπτώματα όπως το να φορούν μπλούζες ενάντια στον Μπους ή να κρατούν πλακάτ με αντι - Μπους συνθήματα ή απλώς έχουν αποδοκιμάσει τον Πρόεδρο. Σήμερα, ένα αυτοκόλλητο με σύνθημα ενάντια στον Μπους, αποτελεί «οριακή τρομοκρατία». Πρόσφατα σερίφης «επισκέφθηκε» έναν 11χρονο που έκανε αντιαμερικανικές δηλώσεις, ενώ οι γονείς του ανακρίθηκαν από αξιωματούχους του νόμου για να εξακριβωθεί αν διδάσκουν «αντιαμερικανικές αξίες» στο σπίτι.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ