Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νέα διαχείριση ... παλιών επιλογών

Κριτική στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό, αλλά και συνέχιση στην ίδια ρότα

Eurokinissi

Με προφανή την εκτίμηση ότι ο χώρος της Υγείας προσφέρεται ως πεδίο προβολής του κυβερνητικού έργου εμφανίστηκε χτες στην αίθουσα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ασκώντας έντονη κριτική στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αρνηθεί ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας συνεχίζει να στηρίζεται στη λογική της εισόδου και του ενισχυμένου ρόλου του ιδιωτικού τομέα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κώστας Καραμανλής «με διαδοχικές, στοχευμένες πολιτικές, αρχίσαμε να βάζουμε τάξη στο οργανωμένο χάος. Από την πρώτη στιγμή, μέρα με τη μέρα, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αλλάζουμε την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλάζουμε την πραγματικότητα. Προχωρούμε, με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε». Ομολογώντας επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις, που εφαρμόζονταν επί ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Εντοπίσαμε και αντιμετωπίζουμε αδιαφανείς πρακτικές, που επιστρατεύονταν από το κατεστημένο στις προμήθειες των νοσοκομείων». Οσον αφορά στο θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Κ.Καραμανλής επικαλέστηκε τα χρέη των νοσοκομείων, προϊδεάζοντας για παράταση του προβλήματος. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του, αφού παραδέχτηκε ότι «για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, απαιτείται έμπρακτη απάντηση στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, τα χρέη και τα ελλείμματα που μας κληροδότησε το χτες, δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας». Επίσης, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στο χώρο της Υγείας «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε επιθέσεις που ευνοούν ένοχες καταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός άσκησε εντονότατη κριτική στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «ατελείωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία. Λίστες αναμονής χωρίς τέλος. Ράντζα στους διαδρόμους. Σπατάλη πολλών εκατομμυρίων. Αδιαφάνεια στις προμήθειες και τη διαχείριση. Ελλείμματα και χρέη». Πρόσθεσε ότι «πολλά νοσοκομεία δεν είχαν ούτε καν ισολογισμούς. Ενας από τους πρώην αρμόδιους υπουργούς μιλούσε για "πιράνχας". Σχεδόν όλοι οι έως τότε υπουργοί Υγείας αναγκάζονταν, λίγο πριν από τις εκλογές, να ομολογήσουν ότι το ΕΣΥ έπαψε να λειτουργεί. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα πολιτικής, ομολογούσε την ανάγκη "ρήξεων με το παρελθόν". Και αυτό ήταν ομολογία αποτυχίας».

Αναφερόμενος στα οικονομικά των νοσοκομείων, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν με δανεικά, που αυξάνονταν, με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Το 2001 διαγράφονταν χρέη ύψους ενός δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή άνοιγαν καινούριοι λογαριασμοί. Δύο χρόνια αργότερα, τα καινούρια χρέη ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ».

Ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στο θέμα της διαφάνειας των προμηθειών των νοσοκομείων. Οπως είπε «συγκροτούμε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και ειδικών επιστημόνων», ενώ «δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Προμηθειών για την προκήρυξη των διαγωνισμών, Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών για να ελέγχει τους διαγωνισμούς και Ενιαίος Φορέας Παραγγελιοληψίας, για να διεκπεραιώνει την παραλαβή των υλικών». Επίσης, πρόσθεσε ότι «μειώνονται κατά 25%, από τις αρχές Απριλίου, οι ανώτατες τιμές ΦΕΚ, για τα αναλώσιμα υλικά των Νοσοκομείων». Οσον αφορά στα χρέη, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βάρος, σημειώνοντας ότι «ολοκληρώνουμε, μέσα στο 2005, τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων περίπου, 2,4 δισ. ευρώ, που δεν καταγράφονταν, ούτε στους προϋπολογισμούς, ούτε στο επίσημο δημόσιο χρέος. Ηταν κι αυτά μια από τις μαύρες τρύπες των δημόσιων οικονομικών. Ηταν κι αυτή μια από τις πρακτικές που επιστρατεύονταν, για να μεταφέρονται βάρη του παρελθόντος στο σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ