Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυο γάιδαροι μαλώνανε...

Τη γνωστή λαϊκή παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχερώνα» θυμίζει ο τρόπος που χειρίζονται και διαχειρίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το χρόνιο πρόβλημα των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ανάλογα με το αν βρίσκονται στη θέση της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα δύο μεγάλα κόμματα «παίζουν» - με τη βοήθεια των Βρυξελλών - μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια, άλλοτε διογκώνοντας και άλλοτε υποβαθμίζοντας το μεγέθος του δημοσιονομικού προβλήματος. Οποιο από τα δύο κόμματα αναλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία, ανακαλύπτει ότι παρέλαβε είτε «καμένη γη» είτε «άδεια ταμεία» είτε σωρεία προβλημάτων, που δεν του επιτρέπουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες ή και να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιούν τους αριθμούς - που φωτογραφίζουν μεγαλύτερο ή μικρότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας - για να φορτώνουν στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα νέα βάρη.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat - που δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προκύψει με τη δημοσιονομική απογραφή - δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια». Αξιοποιώντας το «μπαλάκι» που πέταξε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας το «ξανάριξε» στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κληρονομιά της δημοσιονομικής αταξίας που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Και βέβαια - όπως ήταν αναμενόμενο - η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρέωσε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας στο γεγονός ότι «έχουμε ανίκανη κυβέρνηση»!

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως έκαναν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) στρώνει το χαλί για τη λήψη νέων, σκληρότερων, αντιλαϊκών μέτρων, ανταλλάσσοντας άσφαιρα πυρά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Καθώς μια πρόγευση αυτών των μέτρων ίσως πάρουμε την ερχόμενη βδομάδα, που η κυβέρνηση θα καταθέσει στις Βρυξέλλες το νέο (εμπλουτισμένο με νέα αντιλαϊκά μέτρα) Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, τα υποψήφια θύματα - δηλαδή οι εργαζόμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, άνεργοι κλπ.) - θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν αγωνιστικά. Φτάνει πια. Ευχαριστούμε. Δε θα πάρουμε.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ