Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Προπαγάνδα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Αυτό είναι οι «επισκέψεις» πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

H προπαγάνδα που εξυπηρετεί το σύστημα δεν έχει κανένα να κώλυμα να περνάει το κατώφλι των σχολείων, ενώ, αντίθετα, αυτή που πάει κόντρα στο σύστημα ποινικοποιείται και αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό. Είναι πολλά τα παραδείγματα που η πολιτική δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αντιμετωπίζεται με απειλές και τρομοκρατία, όταν μέλη τους μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε σχολεία. Αλλά οι περαντζάδες πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τα σχολεία, με αφορμή το πρόγραμμα της ΕΕ «Ανοιξη της Ευρώπης» που φέτος προπαγανδίζει το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», θεωρούνται «ενημέρωση για την Ευρώπη» και το «κοινό μας όραμα». Βέβαια, πρόκειται για το όραμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου που το μόνο που θέλει είναι περισσότερα κέρδη με ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών.

Χτες μια τέτοια εκδήλωση προπαγάνδας της ΕΕ στήθηκε στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το 1ο και 2ο ΕΛ, και 1ο και 2ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου Αττικής όπου η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασιώτου, ευρωβουλευτής της ΝΔ, μίλησε σε περίπου 600 μαθητές και διδάσκοντες. Θαυμάστε μερικές από τις ατάκες της:

«Γιατί να βάλουμε σε αμφισβήτηση την αποδοχή της ΕΕ; Το Σύνταγμά μας δεν ορίζει να γίνει δημοψήφισμα», ήταν η απάντησή της στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα, και σε μια προσπάθεια να βρει επιχειρήματα, είπε: «Στην Ελλάδα έχει γίνει αποδοχή των Συνθηκών της ΕΕ που καθορίζουν τη ζωή μας, όπως για τα αγροτικά προϊόντα, τις μεταφορές. Κάναμε δημοψήφισμα; Οχι. Δεν αποκλείεται όμως σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του "ευρωσυντάγματος" να γίνει δημοψήφισμα».

Βέβαια, η ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ΕΕ «που "ανεβάζει" την εθνική κυριαρχία μας», «όπου όλοι οι άνθρωποι είμαστε ισότιμοι, ακόμη και οι ...μετανάστες», αλλά και για την «ασθένεια των εθνικών συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης που πρέπει να αλλάξουν και ίσως είναι για καλό των εργαζόμενων».

Ωστόσο, δεν έλειψαν ακόμη πιο αντιδραστικές αντιλήψεις, εξυψώνοντας το... ελληνικό DNA, καλώντας τους Ελληνες μαθητές να κάνουν την ΕΕ καλύτερη, καθώς «έχουμε ειδικές δυνάμεις, σηκώνουμε την ιστορία στους ώμους μας. Εχουμε σκέψη συνθετική εκ γενετής. Πιστεύω στη δύναμη του ελληνικού λαού να ...αφομοιώνει άλλους λαούς. Ξέρετε πόσους λαούς έχουμε αφομοιώσει;»!

Σεργιάνι όμως βγήκαν χτες για την... ανοιξιάτικη Ευρώπη και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Τζαμπάζη, και Σταύρος Αρναουτάκης, οι οποίοι διαφήμισαν με τη σειρά τους, σε σχολεία των Σερρών και της Κρήτης αντίστοιχα το «ευρωσύνταγμα». Βέβαια, η απροκάλυπτη αυτή επιχείρηση χειραγώγησης των νεανικών συνειδήσεων δεν είναι και εύκολη υπόθεση, αφού πολλοί είναι αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν «τσιμπάνε» στην εικονική πραγματικότητα που θέλουν οι ευρωθιασώτες να διαμορφώσουν. Η καθημερινή πραγματικότητα που χειροτερεύει για τα λαϊκά στρώματα πέρα από την αγανάκτηση που δημιουργεί, δημιουργεί και σκιρτήματα αντίστασης που δυναμώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ