Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το βαθύτερο αρχαίο ναυάγιο

Το βαθύτερο αρχαίο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα από τα βαθύτερα στη Μεσόγειο, αποτελεί αυτό με την κωδική ονομασία «Κύθνος - Ι», που εντοπίστηκε σε βάθος 485 μέτρων.

Η έρευνα - που ξεκίνησε στις 15/3 και ολοκληρώθηκε χτες - έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για το 2005 και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κύθνου - Σερίφου, με σκοπό τον εντοπισμό και χαρτογράφηση ναυαγίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΘΕ). Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» με το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» και χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι της γεωφυσικής διασκόπησης και οπτικής παρατήρησης του πυθμένα με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας.

Για τη γεωφυσική διερεύνηση του πυθμένα χρησιμοποιήθηκαν συστήματα πλευρικής σάρωσης (side scan sonar) και σεισμικής διασκόπησης (subbottom profiler). Η πρώτη φάση της έρευνας επικεντρώθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύθνου, απ' όπου τον περασμένο Οκτώβρη παραδόθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων χάλκινο άγαλμα νέου ανδρός. Με γεωφυσικές μεθόδους ερευνήθηκε περιοχή συνολικής έκτασης περίπου 16 τετρ. χλμ. και βάθους μεταξύ 465 - 510 μέτρων και εντοπίστηκαν τέσσερις πιθανοί στόχοι, οι οποίοι αξιολογήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν με οπτικά μέσα.

Τελικά, σε βάθος 485 μέτρων και σε ομαλό ιλυώδη πυθμένα, το ερευνητικό βαθυσκάφος εντόπισε συγκέντρωση αμφορέων καλυμμένων κατά το ήμισυ σχεδόν από ιλύ. Το ναυάγιο είναι έντονα διαταραγμένο από δραστηριότητες αλιευτικών σκαφών (τράτες). Με τη χρήση του βαθυσκάφους και του τηλεκατευθυνόμενου οχήματος ανελκύστηκαν δειγματοληπτικά αγγεία από το φορτίο του ναυαγίου (αμφορείς, μετρικά αγγεία και μαγειρικά σκεύη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ